Przygotowując shoty warstwowe trzeba dobierać takie alkohole i soki, które nie tylko będą dobrze ze sobą smakować, ale też będą łatwo tworzyć kolejne warstwy, a zatem muszą różnić się gęstością. Najłatwiej jest utworzyć warstwy, jeśli na dno wlewamy syrop (np. Blue Curacao), potem likier, a na zakończenie wódkę. Oczywiście nie z każdym likierem się uda, dlatego trzeba wypróbować różne połączenia dla różnych marek likierów.
Nalewanie warstw do kieliszka nie jest trudne, ale wymaga precyzji. Najłatwiej jest zrobić to używając nalewaka do butelki (dzięki niemu alkohol leje się węższym strumieniem), a składnik drinka wlewać po łyżeczce, która dotyka ścianki kieliszka.
Warstwowe shoty – moje top 10
Nazwa shota jest linkiem do przepisu i listy składników:
1. B-52
2. Małpi Mózg
3. Chmurka
7. Oreo
8. After Eight
9. Ferrero
10. Boski Żigolo
Macie swoje ulubione warstwowe shoty? Podzielcie się przepisami w komentarzach!
Agnieszko, jestem zachwycona Twoim blogiem i pasją, jaką w tym widać :)
Uwielbiam rum i whisky, do tej pory piłam z colą, jednak chciałam znaleźć jakąś zdrowszą alternatywę typu sok owocowy i bardzo dziękuję, bo znalazłam u Ciebie wiele przepisów, które wykorzystam :)
Rozumiem też z Twojego opisu, że zdjęcia są Twojego autorstwa? Wow! Zachwyt!
Pozdrawiam, Ania
Witaj AnnEmilia,
Bardzo się cieszę, że znalazłaś tu coś dla siebie. Zdjęcia są moje i zawsze odzwierciedlają to, co napisane jest w przepisie. Pozdrawiam!