Masz w domu butelkę whisky, na którą jakoś nikt nie ma ochoty? Mamy pomysł, co z nią zrobić! A nawet 5 pomysłów na to, jak wykorzystać whisky w kuchni.

Kto z nas nie dostał kiedyś w prezencie jakiejś butelki alkoholu, za którym nie przepada? Dawanie w prezencie butelki whisky zdaje się być coraz bardziej popularne w Polsce, a jednak nie każdy lubi ten rodzaj trunku. Niekiedy też darzy się tak, że jest wręcz przeciwnie – lubimy whisky, znamy się na jej rodzajach, ale ten, kto kupował nam prezent, nie wie o naszej pasji i kupi whisky, za którą akurat nie przepadamy.

W takiej sytuacji wyjścia są trzy. Możemy oddać butelkę (nieotwartą) komuś innemu, możemy poczęstować nią gości. Albo trzeci pomysł: jeśli już otworzyliśmy whisky, spróbowaliśmy i wiemy, że to nie jest coś, co nam smakuje – możemy zastosować jeden z 5 sposobów na wykorzystanie whisky.

Jak wykorzystać whisky?

  1. Dodatek do marynaty do mięs

Karkówka marynowana w whisky albo żeberka w takiej marynacie to rarytas!

Żeby przygotować takie danie, połącz whisky z czosnkiem, oliwą z oliwek, sosem sojowym i ulubionymi przyprawami (np. ostra lub wędzona papryka, pieprz, sól, chili). Przygotuj mięso (np. karkówkę, schab, żeberka) i dokładnie natrzyj marynatą, a następnie odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Grilluj lub piecz w piekarniku z opcją grillowania.

Uwaga: to danie jest odpowiednie także dla osób, które nie piją alkoholu, bo podczas pieczenia alkohol wyparuje, pozostawiając jednak na mięsie ciekawy, niepowtarzalny aromat. Warto spróbować!

  1. Sos do mięs

Whisky można wykorzystać także do wykończenia dania, a konkretnie np. mięsa z grilla. Często dodaje się whisky do sosów barbeque, ale w sieci bez trudu znajdziesz też przepisy na inne sosy na bazie tego alkoholu.

  1. Baza do drinków z whisky

Whisky świetnie sprawdza się w drinkach. Nawet jeśli nie bardzo smakuje Ci ten alkohol w czystej postaci, spróbuj połączyć go z czymś, bo może się okazać, że w drinku będzie smakował Ci znacznie bardziej (sprawdzone na własnej skórze!)

Udane połączenia tworzy zwłaszcza z sokami cytrusowymi (pomarańczowy, grejpfrutowy, z cytryny), likierem wiśniowym oraz brzoskwiniowym (więcej o połączeniach w artykule: Z czym łączyć whisky w drinkach).

Jeśli masz ochotę na eksperymenty z drinkami z whisky, w naszym e-booku „Drinki z whisky” zebraliśmy 51 przepisów. Są tam drinki klasyczne, znane z barów, jak Old fashioned czy Manhattan, drinki inspirowane klasyką oraz proste przepisy z wykorzystaniem tanich i łatwo dostępnych w naszych sklepach składników.

Więcej informacji tutaj: https://www.2drink.pl/drinkizwhisky/

drinki z whisky

Drinki z whisky z naszego e-booka

  1. Dodatek do deserów

Whisky jako dodatek do ciast czekoladowych, babeczek czekoladowych lub brownie? To świetny pomysł! Możesz też użyć whisky do nasączenia biszkoptu czekoladowego, który jest bazą tortu.

W takim przypadku warto whisky czymś rozcieńczyć, nie nasączać biszkoptu samym alkoholem, bo będzie mocno wyczuwalny. Do nasączenia można użyć whisky zmieszanej z wodą w proporcji 1:2, czyli 50 ml whisky na 100 ml wody. Taki „poncz” do nasączenia ciasta świetnie sprawdzi się przy ciastach/biszkoptach czekoladowych, z dodatkiem kremów czekoladowych, orzechowych, kawowych.

  1. Baza do nalewki

Nalewki owocowe nie zawsze muszą być na spirytusie i wódce. Jeśli chcesz przygotować nietypową, oryginalną w smaku nalewkę, wykorzystaj np. brzoskwinie lub wiśnie i zrób nalewkę na whisky. Możesz także ułatwić sobie pracę, przygotowując whisky infuzowaną owocami. Od nalewki różni się tym, że nie dodajemy tu cukru, a po prostu zalewamy owoce alkoholem i odstawiamy na jakiś czas (w zależności od użytych owoców, od dwóch do kilku tygodni).

Szukasz pomysłów na nalewki sezonowe? Sprawdź, jakie nalewki można zrobić w którym miesiącu.