Szybko i konkretnie – kiedy trzeba nastawić nalewkę z których owoców, żeby zdążyć, zanim się skończą?

Nalewki owocowe przygotowuję od kilku lat i co roku eksperymentuję z nowymi smakami, raz robię słabsze, raz mocniejsze. W tym roku po raz pierwszy nastawiłam nalewkę z czerwonej porzeczki (nie wiem czy już chcecie przepis, bo teraz są porzeczki czy dopiero po zlaniu?), robię też smakowe wódki (np. wódkę truskawkową, ale właśnie będę zlewać też truskawkowo-arbuzową, która pachnie świetnie!). Mam swoje sprawdzone, ulubione przepisy na nalewki, które wszyscy chwalą – świetnie wychodzi mi nalewka porzeczkowa i nalewka wiśniowa.

Nalewki najlepiej robić wtedy, gdy są świeże, soczyste sezonowe owoce. Kilka nalewek można robić przez cały rok. Oto moja lista sezonowych owoców – jeśli o czymś zapomniałam, to dorzućcie w komentarzach!

Czerwiec

W czerwcu można zacząć robić nalewkę wieloowocową, czyli ratafię.

Lipiec

 

Sierpień

  • brzoskwinie
  • gruszki
  • jeżyny

Wrzesień

Październik

  • pigwa
  • aronia
  • żurawina

Cały rok

Jeśli chodzi o butelki i karafki na nalewki – pisałam o nich w osobnym wpisie: Butelki na nalewki, etykiety, karafki – gdzie kupić?.

To którą w tym roku nastawiacie?:)