Jak komponować drinki z whisky i z czym łączyć ten alkohol w drinkach?
Whisky, podobnie jak wódka, nadaje się do wielu różnych drinków. I choć to alkohol, który ma specyficzny, rozpoznawalny smak (nie jest neutralna smakowo jak wódka), to mimo wszystko w wielu połączeniach wypada bardzo dobrze.
Z czym łączyć whisky w drinkach?*
- z sokami, nektarami, napojami owocowymi (wszystkie smaki, od pomarańczowego, przez żurawinę, grejpfrut, egzotyczne napoje typu Frugo, aż po sok z cytryny i limonki).
- z syropami owocowymi (syropy barmańskie np. blue curacao, grenadyna, syrop cukrowy).
- z napojami gazowanymi (cola, Sprite/7up, woda gazowana, tonik)
- z likierami owocowymi (triple sec, blue curacao, likier wiśniowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy, liczi, kiwi, melonowy, truskawkowy, mandarynkowy itd.), likierami ziołowymi (Jagermeister, Sambuca, Galliano) oraz kremami alkoholowymi (creme de menthe).
- z wermutem i szampanem
- z mlekiem i słodką śmietanką
Jakich połączeń z whisky unikać?
- z wódką, ginem, tequilą, rumem, cachacą, wódkami owocowymi (śliwowica, calvados)
- z brandy, koniakiem
- z likierami: Baileys, Carolans, Advocaat
Oczywiście po raz kolejny trzeba podkreślić, że nie jest tak, że nie wolno zmieszać whisky np. z wódką – są drinki, które wykorzystują takie „zakazane” połączenia.
Moje ulubione drinki z whisky
Ja najczęściej szukam połączeń whisky z czymś czerwonym (sok żurawinowy, syrop porzeczkowy) albo z czymś cytrusowym. Moje ulubione drinki z whisky to bez wątpienia Whisky Up oraz Pijany Żuraw.
*więcej na ten temat przeczytać można m.in. w „Nowym vademecum barmana” Z. T. Nowickiego