Jak komponować drinki z whisky i z czym łączyć ten alkohol w drinkach?

Whisky, podobnie jak wódka, nadaje się do wielu różnych drinków. I choć to alkohol, który ma specyficzny, rozpoznawalny smak (nie jest neutralna smakowo jak wódka), to mimo wszystko w wielu połączeniach wypada bardzo dobrze.

Z czym łączyć whisky w drinkach?*

  • z sokami, nektarami, napojami owocowymi (wszystkie smaki, od pomarańczowego, przez żurawinę, grejpfrut, egzotyczne napoje typu Frugo, aż po sok z cytryny i limonki).
  • z syropami owocowymi (syropy barmańskie np. blue curacao, grenadyna, syrop cukrowy).
  • z napojami gazowanymi (cola, Sprite/7up, woda gazowana, tonik)
  • z likierami owocowymi (triple sec, blue curacao, likier wiśniowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy, liczi, kiwi, melonowy, truskawkowy, mandarynkowy itd.), likierami ziołowymi (Jagermeister, Sambuca, Galliano) oraz kremami alkoholowymi (creme de menthe).
  • z wermutem i szampanem
  • z mlekiem i słodką śmietanką

Jakich połączeń z whisky unikać?

  • z wódką, ginem, tequilą, rumem, cachacą, wódkami owocowymi (śliwowica, calvados)
  • z brandy, koniakiem
  • z likierami: Baileys, Carolans, Advocaat

Oczywiście po raz kolejny trzeba podkreślić, że nie jest tak, że nie wolno zmieszać whisky np. z wódką – są drinki, które wykorzystują takie „zakazane” połączenia.

Moje ulubione drinki z whisky

Ja najczęściej szukam połączeń whisky z czymś czerwonym (sok żurawinowy, syrop porzeczkowy) albo z czymś cytrusowym. Moje ulubione drinki z whisky to bez wątpienia Whisky Up oraz Pijany Żuraw.

*więcej na ten temat przeczytać można m.in. w „Nowym vademecum barmana” Z. T. Nowickiego