Wódka świąteczna to taka domowa wersja smakowej wódki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu – po prostu zalewamy wódką przyprawy, odstawiamy, czekamy i pijemy :) Ta metoda przygotowania alkoholu nazywa się infuzowaniem – w ten sam sposób można zmienić smak nie tylko wódki, ale i tequili czy rumu. Gin też można wykorzystać, ale gin sam w sobie już ma dość specyficzny, ziołowy – a właściwie jałowcowy – posmak, więc tu trzeba ostrożniej dobierać składniki.
Infuzować wódkę można różnymi dodatkami – kilka z pewnością pokażę jeszcze na blogu. Wódka infuzowana różni się tym od nalewki, że nie jest rozcieńczona i nie zawiera dodatku cukru. To po prostu wódka smakowa – taka, jaką można kupić z kilku popularnych marek.
Wódka świąteczna – przepis
Składniki:
- pół litra wódki czystej
- 2 laski cynamonu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 12 goździków
- szczypta kolendry
- 6 ziarenek pieprzu
- około 2-centymetrowy plaster imbiru, pokrojony na kilka mniejszych kawałków.
Przygotowanie:
Do dużego słoika wlewam wódkę, dodaję wszystkie przyprawy i zakręcam. Odstawiam na 24 godziny w zaciemnione miejsce – może być po prostu na bufecie w kuchni, byle nie bezpośrednio przy oknie. Co jakiś czas potrząsam słoikiem. Po 24 godzinach wódka ma piękny kolor i pachnie świątecznie – jest gotowa do picia! Przed podaniem przelewam ją przez sitko z drobnymi oczkami do butelki i zakręcam. Można przechowywać normalnie w szafce, nie trzeba w lodówce.
Jeśli chcesz, by na blogu było więcej przepisów na domowe wódki smakowe – kliknij w „Lubię to” albo zostaw komentarz. Dzięki!