Własną smakową wódką można cieszyć się już po kilkudziesięciu godzinach czekania. Polecam wódkę truskawkową z nutą wanilii.

Są takie momenty, kiedy masz ochotę zrobić coś własnego – ale bez mieszania w garnkach, ważenia na aptekarskiej wadze i czekania do przyszłego lata. I właśnie wtedy wchodzi ona – prosta wódka truskawkowa, cała na czerwono. Owocowa, aromatyczna i banalnie łatwa do przygotowania. W sam raz na letni weekend, żeby kilka tygodni później mieć gotowy domowy trunek, którym można się pochwalić przed znajomymi albo… wypić samemu (nie oceniam!).

Ten przepis warto sobie zapamiętać, bo wódka truskawkowa z nutą wanilii jest naprawdę pyszna, a do tego prosta w przygotowaniu. No i to przepis dla niecierpliwych – nie trzeba czekać tygodniami czy miesiącami, jak na nalewki owocowe – można pić ją już po 24-48 godzinach.

Jeśli zostanie Wam truskawek, polecam też robiony w ten sam sposób rum truskawkowy.

Wódka truskawkowa z wanilią – przepis

Składniki:

  • pół litra wódki
  • 250g truskawek
  • pół laski wanilii

Przygotowanie:

Do dużego słoja wrzucam truskawki pokrojone w ćwiartki, bez szypułek. Zalewam wódką i dodaję ziarenka wydłubane z laski wanilii, wrzucam też samą laskę. Zamykam słój i odstawiam – można zostawić na blacie w kuchni, tylko nie na słońcu. Co jakiś czas potrząsam słojem i oglądam, jak wódka nabiera pięknego koloru :) Po 24-48 godzinach zlewam przez sitko do butelki – wódka jest gotowa.

Jaką wódkę wybrać?

Najlepiej sprawdzi się czysta wódka 40% – nie musi być z najwyższej półki, ale też nie wybieraj najtańszej z dolnej półki marketu. Dobrze, żeby była neutralna w smaku i nie zdominowała aromatu truskawek. Jeśli masz ochotę poeksperymentować, możesz użyć wódki waniliowej lub cytrynowej – wtedy smak będzie bardziej złożony i deserowy.

Z cukrem czy bez?

To zależy, czy lubisz bardziej wytrawne trunki, czy coś w stylu likieru. Jeśli wódka truskawkowa ma być bazą do drinków – lepiej dać mniej cukru albo wcale. Jeśli planujesz pić ją solo, dobrze sprawdzi się 2–3 łyżki cukru na pół litra alkoholu. Wersję słodszą możesz też dosłodzić już po odcedzeniu – wtedy łatwiej wyczuć, ile cukru Ci odpowiada.

Jeśli planujesz dodawać cukier już po przygotowaniu wódki, żeby ją dosłodzić, to radzę zamiast cukru wykorzystać domowy syrop cukrowy. Jest łatwy w przygotowaniu, a szybciej rozpuści się w gotowym trunku niż cukier, który łatwiej rozpuszcza się w ciepłych napojach, niż w zimnej wódce ;) Radzą dodawać go stopniowo i testować, jaki poziom słodyczy będzie dla nas akurat.

Pomysły na wariacje

Masz ochotę na coś bardziej „z pazurem”? Oto kilka pomysłów:

  • dodaj kawałek wanilii lub kilka listków mięty do słoika – uzyskasz świeży, letni aromat.

  • dorzuć kilka malin – smak będzie bardziej intensywny i lekko kwaskowy.

  • zamiast wódki możesz w ten sam sposób przygotować truskawkowy rum, przetestować wersję z whisky czy ginem. Połączenie truskawek z jałowcowym smakiem ginu może być naprawdę ciekawe (sama nie próbowałam, ale brzmi nieźle ;)).

A co z bezalkoholową wersją?

Nie da się zrobić wódki bez alkoholu (przykro mi), ale możesz przygotować syrop truskawkowy, który smakuje obłędnie i świetnie nadaje się do lemoniad, herbaty czy drinków bez procentów. Wystarczy:

  • 500 g truskawek

  • 200 ml wody

  • 200 g cukru

Wszystko gotujesz razem ok. 20 minut, przecierasz przez sito, przelewasz do butelki i gotowe. Trzyma się kilka dni w lodówce i znika szybciej, niż myślisz.

wodka truskawkowa