Rum truskawkowy to nic innego jak rum, w którym moczyły się truskawki. U mnie przez około tydzień, ale tak naprawdę rum miał znakomity kolor już po jednym dniu. Po tygodniu ma świetny, mocno truskawkowy smak. Można go wypić bezpośrednio ze szklanki, np. z kostkami lodu – gwarantuję, że będzie Wam smakował w takiej postaci. Rum truskawkowy to też fajny dodatek do drinków – np. Daiquiri z truskawkami czy Truskawkowego mojito. Spróbujcie koniecznie!
Rum truskawkowy – przepis:
Składniki:
- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki rumu
Przygotowanie:
Truskawki szypułkuję, wrzucam do słoja (ja wrzuciłam całe, ale można pokroić), zalewam rumem. Powinno go być tyle, żeby przykryć truskawki, ale nie więcej. Po tygodniu zlewam rum do butelki. Można odcisnąć truskawki na sicie, ale wtedy trzeba jeszcze dodatkowo przelać rum przez sitko, żeby nie był mętny.
Rum jasny? Czy obojętnie jaki? :)
Jasny