Syrop cukrowy – jeden z ważniejszych składników wielu drinków. Można go przygotować w domu w kilka chwil.
Syrop cukrowy wykorzystuję w drinkach często, ale nigdy nie kupuję, bo można go bardzo ławo zrobić w domu. Zawsze robię więcej, niż potrzebuję i trzymam w lodówce – spokojnie w zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni i nic mu się nie dzieje. A dobrze mieć go pod ręką, bo do takich drinków jak Daiquiri czy Long Island Ice Tea jest niemal niezbędny :)
Syrop cukrowy – przepis
Składniki:
- szklanka wody
- szklanka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Wodę gotujemy i do wrzątku wsypujemy cukier. Mieszamy tak długo, aż cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny (można nie dawać, ale dzięki niemu syrop można dłużej przechowywać), przelewamy do butelki z nakrętką i po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodowce.