Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity pomarańczowej czy Margarity blue. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.
Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.
Margarita – przepis na drink:
Składniki:
- 40 ml tequili
- 20 ml likieru Triple Sec, np. Cointreau
- 15 ml soku z cytryny
To Ci się przyda:
- shaker trzyczęściowy ze stali nierdzewnej
- miarka barmańska 40-20 ml
- rimmer do robienia crusty na kieliszkach
- syrop barmański Triple sec
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu).