Limoncello Margarita, jak sama nazwa wskazuje, to połączenie likieru limoncello z jednym z najbardziej znanych drinków z tequili. Ale żeby nie było nudno, naszą Limoncello Margaritę wzbogaciliśmy o coś jeszcze.

Pamiętacie Lemoniadę brazylijską? Całkiem niedawno pokazywaliśmy ten przepis w dwóch odsłonach – w wersji bez alkoholu oraz w wersji z rumem. Przyznaję, że po spróbowaniu tego drinka, a właściwie lemoniady i drinka, byłam zaskoczona, jak bardzo mleczko skondensowane dobrze gra z limonką!

Dlatego od razu zaczęłam kombinować, co by tu jeszcze z tym mleczkiem zmalować. I tak zrodził się w mojej głowie przepis na Limoncello Margaritę!

Tu przygotowujemy ją dodatkowo w wersji frozen, czyli mrożonej, bo z dodatkiem kostek lodu. W tym przepisie nie należy się bać tego, że lód zmiksowany rozwodni nam drinka, bo w połączeniu z dość ciężkim mleczkiem skondensowanym ten zmielony lód naprawdę nadaje drinkowi lekkości. Limoncello Margarita to chyba jedna z najlepszych wersji tego drinka, jakie piłam!

Aha, niestety do przygotowania tego drinka potrzebować będziemy blendera z funkcją kruszenia lodu. Chociaż gdybym go nie miała, myślę, że użycie gotowego kruszonego lodu (no albo pokruszenie lodu w kruszarce do lodu) i dodanie po prostu składników wstrząśniętych w shakerze też by się sprawdziło.

Chcesz wiedzieć, jak zamieniać składniki w tym przepisie? Przeczytaj wskazówki poniżej.

 

Limoncello Margarita – przepis na drink

Składniki:

  • 50 ml tequili
  • 50 ml likieru limoncello
  • 20 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
  • 25 ml soku z limonki
  • 30 ml mleczka skondensowanego słodzonego
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łącznie z lodem umieszczamy w blenderze z funkcją mielenia lodu. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego lub kieliszka do margarity (albo zwykłego koktajlowego), który możemy wcześniej udekorować crustą z cukru i soku z limonki.

Wskazówka 1: Mleczko skondensowane użyte w tym przepisie to musi być mleczko słodzone, które zwykle kupić można w puszkach albo tubkach. Nie można zamienić go na niesłodzone, bo drink zupełnie straci swój charakter i konsystencja też będzie inna.

Wskazówka 2: Jak to w przypadku margarity, drink podajemy w specjalnych kieliszkach do margarity (są węższe u dołu i szersze na górze), opcjonalnie także w kieliszkach koktajlowych. Możemy udekorować kieliszek tzw. crustą, czyli obwódką wokoło brzega kieliszka. Tradycyjnie crusta w przypadku margarity zrobiona jest z soku z cytryny bądź limonki i soli. W tym przepisie jednak zastępujemy sól cukrem. Moim zdaniem lepiej pasuje on do charakteru drinka.

A żeby ułatwić sobie przygotowanie crusty, możesz zaopatrzyć się w specjalny gadżet, który nazywa się krustownicą lub rimmerem do crusty.

Jest on o tyle wygodny, że nie musimy za każdym razem od nowa wysypywać soli czy cukru na talerzyk i potem wyrzucać niewykorzystanej resztki. Wystarczy zamknąć rimmer i schować do następnego użycia. Nic się nie marnuje i jest zabawa :)

Wskazówka 3 (zamiana składników): możesz poeksperymentować z tym przepisem, zamieniając tequilę na rum lub wódkę, sok z limonki na sok z cytryny, likier triple sec na syrop triple sec (tylko zmniejsz wtedy ilość syropu, maksymalnie do 10 ml), możesz także dodać niebieski likier blue curacao zamiast likieru triple sec. Wtedy Twoja Limoncello Margarita będzie nie tylko pyszna, ale będzie miała także ciekawy kolor.

Jeśli szukasz innych przepisów na drinki z limoncello, znajdziesz je w naszym e-booku „Letnie drinki„.

Po przepis na domowe kremowe Limoncello zajrzyj tutaj: Limoncello

Zobacz także inne przepisy na margaritę:

Limoncello Margarita