Zimą syrop imbirowy można dawać do wszystkiego – do herbaty, kawy, piwa. Proponuję latte z dodatkiem rozgrzewającego imbiru oraz miodu – w sam raz na zimowe dni.

Syrop imbirowy to moje nowe odkrycie – można go bez problemu kupić w hipermarketach, znajdziemy go obok syropów malinowych do herbaty. Ja kupiłam syrop Herbapolu – imbir z cynamonem i goździkami. Świetnie sprawdził się jako dodatek do kawy – nie jest za słodki, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodką kawę, to proponuję mocniej osłodzić mleko. A tym, którzy lubią takie zimowe smaki polecam także kawę piernikową lub cappuccino orzechowo-miodowe.

Zimowa Cafe Latte z miodem i imbirem – przepis

Składniki (na 2 szklanki):

  • 2 łyżeczki syropu imbirowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szklanka mleka
  • szklanka mocnej kawy (np. z 3-4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
  • opcjonalnie cukier

Przygotowanie:

Do szklanek wlać najpierw miód, następnie syrop. Mleko spienić (jak spieniać bez spieniacza wyjaśniałam w przepisie na Cafe Latte), można osłodzić. Kawę zaparzyć. Mocno spienione mleko wlać do szklanki, następnie po łyżeczce delikatnie wlewać kawę – powinny oddzielić się warstwy, jeśli mleko będzie lekko podgrzane i dobrze spienione.