Nalewka owocowa w praktyce, czyli kiedy trzeba nastawić nalewkę z których owoców, żeby zdążyć, zanim się skończą?
Nalewki owocowe przygotowuję od kilku lat i co roku eksperymentuję z nowymi smakami, raz robię słabsze, raz mocniejsze. Mam swoje sprawdzone, ulubione przepisy na nalewki, które wszyscy chwalą – świetnie wychodzi mi nalewka porzeczkowa i nalewka wiśniowa.
Nalewki najlepiej robić wtedy, gdy są świeże, soczyste sezonowe owoce. Kilka nalewek można robić przez cały rok. Oto moja lista sezonowych owoców – jeśli o czymś zapomniałam, to dorzućcie w komentarzach!
Nalewki owocowe wiosną
Kwiecień – maj
-
Pędy sosny: Zbierane w maju, gdy mają długość 7–15 cm. Idealne na nalewkę o właściwościach wykrztuśnych i antybakteryjnych. Zbieraj z dala od dróg i zakładów przemysłowych.
-
Kwiaty bzu czarnego: Zbierane w maju i czerwcu. Nalewka z nich ma działanie przeciwzapalne i wspomaga odporność.
-
Mniszek lekarski: Kwiaty zbierane w kwietniu i maju. Nalewka z mniszka wspomaga trawienie i działa oczyszczająco.
Czerwiec
-
Truskawki: Idealne na nalewkę truskawkową lub wódkę truskawkową. Można też przygotować rum truskawkowy.
-
Poziomki: Doskonałe na delikatną nalewkę o wyjątkowym aromacie.
- Rabarbar: Nalewka z rabarbaru będzie miała piękny, różowy kolor. Warto spróbować chociaż raz zrobić ją w domowych warunkach.
-
Ratafia: Nalewka wieloowocowa, którą zaczynamy przygotowywać w czerwcu, dodając kolejne owoce w miarę ich dojrzewania. To jedna z tych nalewek, które wymagają wiele cierpliwości i… dużego słoja, do którego zmieszczą się różne owoce: truskawki, wiśnie, śliwki, morele, porzeczki itp.
Lato – sezon na nalewki z owoców
Lipiec
-
Maliny: Nalewka malinowa jest klasykiem. Można przygotować wersję delikatniejszą, na wódce lub mocniejszą.
-
Wiśnie: Nalewka wiśniowa to kolejny klasyk. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem tej nalewki wydrylować owoce, by uniknąć goryczy. Można dorzucić kilka pestek do słoja z nalewką, ale ogólnie nie polecam przygotowywać nalewki na wiśniach z pestkami.
-
Czarne i czerwone porzeczki: Doskonałe na nalewki o intensywnym smaku. Nalewka z czarnych porzeczek jest naprawdę smaczna i znajduje amatorów nawet wśród osób, które nie przepadają za czarnymi porzeczkami.
-
Morele: Nalewka morelowa ma delikatny, słodki smak.
Sierpień
-
Brzoskwinie: Nalewka z brzoskwiń jest aromatyczna i słodka. W tym samym okresie dojrzewają też nektarynki, więc i z nektarynek można zrobić domową nalewkę.
-
Gruszki: Nalewka gruszkowa ma delikatny smak i aromat. Gruszki fajnie komponują się z wanilią, można dodać laskę do nalewki.
-
Jeżyny: Nalewka z jeżyn jest intensywna i lekko cierpka. Idealnie byłoby zrobić ją na jeżynach zerwanych z krzaczka, z własnej uprawy lub z lasu :)
Jesień – czas na owoce leśne i dzikie
Wrzesień
-
Śliwki: Nalewka śliwkowa jest pełna smaku i aromatu, ale to też jedna z tych nalewek, które wymagają cierpliwości.
-
Czarny bez (owoce): Nalewka z owoców czarnego bzu dojrzewa długo, ale efekt jest tego wart.
-
Dzika róża: Nalewka z dzikiej róży jest bogata w witaminę C i ma działanie wzmacniające.
Październik
-
Pigwa: Nalewka z pigwy ma intensywny, kwaskowaty smak. Pigwówka to jedna z najbardziej popularnych nalewek na polskich stołach.
-
Aronia: Nalewka z aronii jest cierpka, ale bardzo zdrowa.
-
Żurawina: Nalewka żurawinowa ma działanie antybakteryjne i wspomaga układ moczowy.
Zima – czas na cytrusy i przyprawy
Cały rok
-
Cytryny: Cytrynówka to szybka i pyszna nalewka. Zrobisz ją w 24 godziny, wystarczy sok z cytryny i skórka.
-
Pomarańcze: Nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem rozgrzewa w zimowe wieczory.
-
Mandarynki: Wódka mandarynkowa jest aromatyczna i słodka.
-
Kawa i kokos: Nalewki kawowe i kokosowe można przygotowywać przez cały rok.
Zioła i inne dodatki do domowych nalewek
-
Mięta: Nalewka miętowa działa odświeżająco i wspomaga trawienie.
-
Piołun: Piołunówka ma gorzki smak i wspomaga apetyt.
-
Tatarak: Nalewka z tataraku ma korzenny smak i działa uspokajająco
- Przyprawy korzenne: wódka infuzowana cynamonem, kardamonem, goździkami i innymi przyprawami, dodawanymi zwykle do piernika, czyli nasza ulubiona zimowa wódka korzenna.
- Suszone owoce: wódka z dodatkiem suszonych owoców to propozycja dla tych, którzy lubią kompot z suszu. Taka wersja kompotu z suszu dla dorosłych.
Jeśli chodzi o butelki i karafki na nalewki – pisałam o nich w osobnym wpisie: Butelki na nalewki, etykiety, karafki – gdzie kupić?.
To którą w tym roku nastawiacie?:)

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Truskawkowa juz w spiżarni a teraz właśnie wstawiłam orzechówkę ? z zielonych orzechów włoskich , malinówkę i mietówkę ?
W czerwcu można zrobić pyszna i pachnąca nalewkę z kwiatów bzu czarnego oraz truskawkowo-rabarbarowa.
W październiku polecam zrobić nalewkę z dzikiej róży oraz nalewkę z czeremchy.
W grudniu nalewkę bożonarodzeniowa z suszonych śliwek i moreli.
Przez cały rok można robić kawowa i kokosowa.
Zawszę chciałem przyrządzić swoją wódkę truskawkową ale nie wiem od czego miałbym zacząć :)
Ja po prostu wrzucam obrane i pokrojone na kawałki truskawki do wódki na 1-2 dni. I tyle :)
Cholewka, narobiłam sobie apetytu na Twoje nalewki – a w sumie nigdy za takowymi nie przepadałam. Ups:)
Nalewka z czerwonej porzeczki bardzo dobra :)
Ja pierwszą zrobiłam w zeszłym roku i zagościła obowiązkowo w tym roku.
Z dodatkiem goździków ma fajny korzenny posmak. Naprawdę polecam :)
Brakuje dereniówki :) a przepis na nalewkę z porzeczki przydałyby sie jak najbardziej teraz póki są owoce :D