Nalewka owocowa w praktyce, czyli kiedy trzeba nastawić nalewkę z których owoców, żeby zdążyć, zanim się skończą?

Nalewki owocowe przygotowuję od kilku lat i co roku eksperymentuję z nowymi smakami, raz robię słabsze, raz mocniejsze. Mam swoje sprawdzone, ulubione przepisy na nalewki, które wszyscy chwalą – świetnie wychodzi mi nalewka porzeczkowa i nalewka wiśniowa.

Nalewki najlepiej robić wtedy, gdy są świeże, soczyste sezonowe owoce. Kilka nalewek można robić przez cały rok. Oto moja lista sezonowych owoców – jeśli o czymś zapomniałam, to dorzućcie w komentarzach!

Nalewki owocowe wiosną

Kwiecień – maj

  • Pędy sosny: Zbierane w maju, gdy mają długość 7–15 cm. Idealne na nalewkę o właściwościach wykrztuśnych i antybakteryjnych. Zbieraj z dala od dróg i zakładów przemysłowych.

  • Kwiaty bzu czarnego: Zbierane w maju i czerwcu. Nalewka z nich ma działanie przeciwzapalne i wspomaga odporność.

  • Mniszek lekarski: Kwiaty zbierane w kwietniu i maju. Nalewka z mniszka wspomaga trawienie i działa oczyszczająco.

Czerwiec

  • Truskawki: Idealne na nalewkę truskawkową lub wódkę truskawkową. Można też przygotować rum truskawkowy.

  • Poziomki: Doskonałe na delikatną nalewkę o wyjątkowym aromacie.

  • Rabarbar: Nalewka z rabarbaru będzie miała piękny, różowy kolor. Warto spróbować chociaż raz zrobić ją w domowych warunkach.
  • Ratafia: Nalewka wieloowocowa, którą zaczynamy przygotowywać w czerwcu, dodając kolejne owoce w miarę ich dojrzewania. To jedna z tych nalewek, które wymagają wiele cierpliwości i… dużego słoja, do którego zmieszczą się różne owoce: truskawki, wiśnie, śliwki, morele, porzeczki itp.

Lato – sezon na nalewki z owoców

Lipiec

  • Maliny: Nalewka malinowa jest klasykiem. Można przygotować wersję delikatniejszą, na wódce lub mocniejszą.

  • Wiśnie: Nalewka wiśniowa to kolejny klasyk. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem tej nalewki wydrylować owoce, by uniknąć goryczy. Można dorzucić kilka pestek do słoja z nalewką, ale ogólnie nie polecam przygotowywać nalewki na wiśniach z pestkami.

  • Czarne i czerwone porzeczki: Doskonałe na nalewki o intensywnym smaku. Nalewka z czarnych porzeczek jest naprawdę smaczna i znajduje amatorów nawet wśród osób, które nie przepadają za czarnymi porzeczkami.

  • Morele: Nalewka morelowa ma delikatny, słodki smak.

Sierpień

  • Brzoskwinie: Nalewka z brzoskwiń jest aromatyczna i słodka. W tym samym okresie dojrzewają też nektarynki, więc i z nektarynek można zrobić domową nalewkę.

  • Gruszki: Nalewka gruszkowa ma delikatny smak i aromat. Gruszki fajnie komponują się z wanilią, można dodać laskę do nalewki.

  • Jeżyny: Nalewka z jeżyn jest intensywna i lekko cierpka. Idealnie byłoby zrobić ją na jeżynach zerwanych z krzaczka, z własnej uprawy lub z lasu :)

Jesień – czas na owoce leśne i dzikie

Wrzesień

  • Śliwki: Nalewka śliwkowa jest pełna smaku i aromatu, ale to też jedna z tych nalewek, które wymagają cierpliwości.

  • Czarny bez (owoce): Nalewka z owoców czarnego bzu dojrzewa długo, ale efekt jest tego wart.

  • Dzika róża: Nalewka z dzikiej róży jest bogata w witaminę C i ma działanie wzmacniające.

Październik

  • Pigwa: Nalewka z pigwy ma intensywny, kwaskowaty smak. Pigwówka to jedna z najbardziej popularnych nalewek na polskich stołach.

  • Aronia: Nalewka z aronii jest cierpka, ale bardzo zdrowa.

  • Żurawina: Nalewka żurawinowa ma działanie antybakteryjne i wspomaga układ moczowy.

Zima – czas na cytrusy i przyprawy

Cały rok

  • Cytryny: Cytrynówka to szybka i pyszna nalewka. Zrobisz ją w 24 godziny, wystarczy sok z cytryny i skórka.

  • Pomarańcze: Nalewka pomarańczowa z goździkami i imbirem rozgrzewa w zimowe wieczory.

  • Mandarynki: Wódka mandarynkowa jest aromatyczna i słodka.

  • Kawa i kokos: Nalewki kawowe i kokosowe można przygotowywać przez cały rok.

Zioła i inne dodatki do domowych nalewek

  • Mięta: Nalewka miętowa działa odświeżająco i wspomaga trawienie.

  • Piołun: Piołunówka ma gorzki smak i wspomaga apetyt.

  • Tatarak: Nalewka z tataraku ma korzenny smak i działa uspokajająco

  • Przyprawy korzenne: wódka infuzowana cynamonem, kardamonem, goździkami i innymi przyprawami, dodawanymi zwykle do piernika, czyli nasza ulubiona zimowa wódka korzenna.
  • Suszone owoce: wódka z dodatkiem suszonych owoców to propozycja dla tych, którzy lubią kompot z suszu. Taka wersja kompotu z suszu dla dorosłych.

Jeśli chodzi o butelki i karafki na nalewki – pisałam o nich w osobnym wpisie: Butelki na nalewki, etykiety, karafki – gdzie kupić?.

To którą w tym roku nastawiacie?:)

nalewki owocowe