Drink, w którym główną rolę gra rum – jasny oraz ciemny. Do tego egzotyczne smaki ananasa i migdałów.
Mai Tai to jeden z tych drinków, które należą do znanych i lubianych w wielu miejscach na świecie, pojawiają się często w kartach barów, ale na moim blogu jeszcze go nie było. Dlaczego? Bo sporo tu składników, a ja rzadko sięgam po przepisy, w których wykorzystać trzeba kilka różnych alkoholi i żaden z nich to nie jest wódka ;) Umówmy się, kto z nas ma w domu jednocześnie dwa rodzaje rumu, triple sec i amaretto? Ale warto choć raz Mai Tai spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś lubi rum.
Mai Tai – przepis na drink
Składniki:
- 30 ml białego rumu
- 20 ml ciemnego rumu
- 10 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
- 10 ml likieru Amaretto
- 15 ml soku z limonki
- kruszony lód
- plaster ananasa do dekoracji
To Ci się przyda:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kruszonym lodem. Całą zawartość shakera przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy plasterkiem ananasa.