Drink, w którym główną rolę gra rum – jasny oraz ciemny. Do tego egzotyczne smaki ananasa i migdałów.

Mai Tai to jeden z tych drinków, które należą do znanych i lubianych w wielu miejscach na świecie, pojawiają się często w kartach barów, ale na moim blogu jeszcze go nie było. Dlaczego? Bo sporo tu składników, a ja rzadko sięgam po przepisy, w których wykorzystać trzeba kilka różnych alkoholi i żaden z nich to nie jest wódka ;) Umówmy się, kto z nas ma w domu jednocześnie dwa rodzaje rumu, triple sec i amaretto? Ale warto choć raz Mai Tai spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś lubi rum.

Mai Tai – przepis na drink

Składniki:

  • 30 ml białego rumu
  • 20 ml ciemnego rumu
  • 10 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
  • 10 ml likieru Amaretto
  • 15 ml soku z limonki
  • kruszony lód
  • plaster ananasa do dekoracji

To Ci się przyda:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kruszonym lodem. Całą zawartość shakera przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy plasterkiem ananasa.

Wskazówka: Co zrobić, jeśli nie mamy kruszarki do lodu? Można pokruszyć lód domowym sposobem, a właściwie na kilka sposobów, bez użycia kruszarki. Sprawdź wideo, w którym mówię, jak to zrobić TUTAJ.

Wskazówka 2: Czy w tym drinku można stosować jakieś zamienniki? To jeden z klasycznych przepisów, więc moim zdaniem warto spróbować go chociaż raz w niezmienionej wersji. Ale oczywiście jak zwykle eksperymenty mile widziane! W końcu jeśli nie masz np. ciemnego lub jasnego rumu i użyjesz podwójnej porcji tylko jednego rodzaju rumu, to też będzie drink, który może wyjść pyszny. Albo jeśli zamiast Amaretto lub likieru triple sec użyjesz bezalkoholowego syropu (np. syropu triple sec). Nie będzie to już co prawda „prawdziwy” Mai Tai, ale na pewno będzie dobry drink, jeśli oczywiście lubisz połączenie rumu, migdałów i cytrusów :)

Zapisz