Nalewka truskawkowa o obłędnym kolorze i pysznym smaku – już teraz, chociaż jeszcze nie odleżała tyle ile trzeba.
Sezon na truskawki to dla mnie sygnał, że lato naprawdę się zaczęło – te pierwsze słodkie owoce z targu zawsze znikają u mnie w ekspresowym tempie. Ale kilka kilogramów warto „zatrzymać” na zimę w postaci rubinowej nalewki. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis. Jest na blogu od 2013 a teraz dodałam do niego trochę wskazówek, które przydadzą się początkującym.
Wersja dla niecierpliwych: Wrzucasz truskawki do alkoholu, czekasz, słodzisz, znowu czekasz. Koniec stresu, nalewka gotowa :)
Sprawdź też przepis na prostą wódkę truskawkową lub inne nasze domowe nalewki owocowe.
Nalewka truskawkowa – przepis
Składniki (na ok. 2 – 2,5 l nalewki)
- 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek – im bardziej pachnące, tym lepiej
- 500 ml wódki 40 %
- 250 ml spirytusu 96 % (jeśli chcesz słabszą nalewkę, pomiń spirytus i dolej tyle samo wódki)
- 400 g cukru (około 2 szklanki – ale to nie apteka, możesz dodać mniej lub więcej)
- 400 ml wody
- Szczypta kwasku cytrynowego albo sok z połowy cytryny (dla balansu smaku i zachowania koloru)
- Opcjonalnie: laska wanilii
Sprzęt: duży, szczelny słój (3–4 l), gaza lub filtr do kawy albo sitki do owoców i ziół (najlepsze będzie takie stożkowe sitko barmańskie do owoców), garnek, lejek, butelki z zakrętką lub korkiem, miarka barmańska.
Przygotowanie krok po kroku:
- Myjemy i szypułkujemy truskawki. Nie zalewaj ich długo wodą – wystarczy szybki prysznic, inaczej nasiąkną.
- Kroimy owoce na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do słoja.
- Zalewamy alkoholem – wódka + spirytus. Zakręcamy i potrząsamy jak shakerem, żeby owoce pokryły się procentami.
- Maceracja: odstawiamy słój w ciemne, ciepłe miejsce (szafka kuchenna, pawlacz) na 24–48 h. Im dłużej, tym więcej smaku – ja zwykle zapominam o nich na tydzień i nic złego się nie dzieje.
- Przeciskamy: zlewamy płyn do innego naczynia, owoce lekko odciskamy przez gazę, żeby wyciągnąć resztki aromatu.
- Gotujemy syrop: wodę + cukier zagotuj, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i wlej powoli nalewkę, ciągle mieszając (nie odwrotnie – unikniesz szoku termicznego!).
- Doprawiamy kwaskiem/sokiem z cytryny i ewentualnymi przyprawami.
- Butelkowanie: po przestudzeniu przelej płyn do czystych butelek. Powinno wyjść ok. 2,3–2,5 l.
- Cierpliwość level hard: minimum miesiąc w ciemnej szafce. Po trzech miesiącach smak jest już bajka, a po roku – kosmos.
Jak serwować nalewkę truskawkową?
- Solo – mały kieliszek z zamrażarki, do domowego tiramisu w piątkowy wieczór.
- Spritz – 40 ml nalewki + 100 ml prosecco + 50 ml wody gazowanej + plasterek limonki.
- Milkshake 18 + – gałka waniliowych lodów, 50 ml nalewki, mleko do konsystencji.
Nalewka truskawkowa – pytania i odpowiedzi
Czy mogę użyć mrożonych truskawek?
Tak, ale odmroź je powoli w lodówce i odsącz nadmiar soku, inaczej nalewka będzie wodnista.
Nie mam spirytusu – co robić?
Pomiń, wlej tyle samo wódki. Będzie łagodniejsza (~25 %), ale wciąż pyszna.
Jak długo mogę to trzymać?
Szczelnie zamknięta w ciemnym miejscu wytrzyma kilka lat, ale kolor z czasem może pociemnieć.
Co z osadem na dnie?
To normalne w domowych nalewkach. Ostrożnie dekantuj albo przefiltruj ponownie.
Czy muszę dodawać cukier?
Tak/nie – słodsza nalewka lepiej się starzeje, ale jeśli wolisz wytrawny styl, zmniejsz cukier o połowę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, daj znać w komentarzu, pochwal się fotką albo po prostu zaproś znajomych na pierwszy kieliszek. Bo domowa nalewka to nie tylko napój – to rytuał, którym warto się dzielić.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Można zrobić z mrożonych truskawek?
wódka????? Drogie panie zamiast nalewki ugotujcie kompot z truskawek. Kolor taki sam i nie uderza do głowy
Dzisiaj robilam wieczorkiem przesleje do butelek.czy udanego przepis napisze po degustacji za równy miesiąc.
Coś komentarza nie dodało, to jeszcze raz:
Ile procent ma mieć ta wódka? I jak się rezygnuje ze spirytusu, to ile litrów wódki dać?
Nie wiem niestety ile procent, ale jeśli zrezygnujemy ze spirytusu to proponuję dodać taką samą ilość wódki.
Dobra nalewka :D
Ile procent ma mieć ta wódka? I jeszcze rezygnuję ze spirytusu, to ile tej wódki ma być?
Co zrobić żeby wyszła troszkę słabsza? Nie taka mocna jak wg przepisu? Wystarczy zmniejszyć ilość spirytusu czy lepiej w ogóle z niego zrezygnować? :-)
Spirytus można zastąpić wódką – albo część albo cały.
Witam, czy sok z truskawek przeciśniętych przez sito powinien być czysty, czy raczej mętny?
Raczej mętny
Witam
nie posiadam spirytusu w domu, czy sama wódka wystarczy?
Pozdrawiam
Tak.
dziękuję, nalewka już nastawiona :)
Dzięki wielkie za przepis! Robiłem ją rok temu i to była zdecydowania moja najlepsza produkcja z tamtego sezonu (a robiłem dobrych kilka rodzajów nalewek).
Właśnie zabieram się za nastaw na tegoroczną!
Dzięki za super przepis,
Kamil
a jak dłużej poleży to jaka będzie w smaku
Leżenie jej nie szkodzi :)
Witam,
Nalewka się robi, pytanie, czy truskawki z alko mają stać w słoneczku czy lepiej w cieniu?
Pozdrawiam.
Lepiej w cieniu.
Jak podwoje wszystko to wszystko się ze sobą zaprzyjaźni?
:) Jeśli masz taki duży słój – myślę, że tak.
tak z ciekawości, co daje dodanie kwasku cytrynowego?
Zachowuje kolor nalewki
Czy ten słój trzeba zamknąć na początku?
Tak