Domowa nalewka to coś, co można wypić np. po posiłku czy jako deser po obiedzie – z pewnością częstując własną nalewką zrobicie wrażenie na gościach. Na początek polecam wypróbować przepis na nalewkę cytrynową, a jeśli Wam wyjdzie – można dodatkowo tę nalewkę urozmaicić, dodając do niej świeżą wanilię. Nalewka zyskuje ciekawego, waniliowego smaku – moim zdaniem jest nawet lepsza niż zwykła cytrynówka.
Nalewka cytrynowo-waniliowa – przepis:
Składniki:
- 1/4 litra wódki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wrzątku
- 3 duże cytryny
- laska wanilii
Przygotowanie:
Z cukru i wrzątku zrobić syrop cukrowy. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok. Syrop, wódkę i sok z cytryny wraz ze skórką wlać do dzbanka. Dodać ziarenka z wanilii i pokrojoną na kawałki laskę (jeśli uda Ci się wyjąć wszystkie ziarenka, to wtedy laski nie trzeba wrzucać). Zostawić na cały dzień. Następnie odcedzić i przelać do butelki.