Mint Julep – słodki, miętowy drink na bazie whisky to coś zupełnie innego, coś dla amatorów naprawdę słodkich napojów.
Nazwa drinka pochodzi od perskiego głowa „gul-ab” lub arabskiego „julab” i oznacza słodki napój – u mnie mówi się na to „ulepek”. To drink o rodowodzie amerykańskim – najpierw przygotowywano go na brandy, koniaku, maderze czy czerwonym wytrawnym winie, a obecnie bazą jest Kentucky Bourbon Whisky – dokładnie taka, jak ta na zdjęciu. Drink podaje się bardzo, bardzo ochłodzony (przed podaniem można w szklance wstawić go do zamrażalnika, a potem przelać do innej szklanki), gdyż ma orzeźwiać i chłodzić w upalne dni.
Mint Julep – przepis
Składniki:
- świeże listki mięty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka wody
- kruszony lód
- 50 ml whisky
- 1 plasterek cytryny
Przygotowanie:
Listki mięty (można dać z gałązkami jeśli jest to mięta z doniczki, żeby było bardziej aromatyczne) zgniatamy w dłoniach, wrzucamy do szklanki wraz z cukrem i wodą, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy lód, whisky, ozdabiamy plasterkiem cytryny.