Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity pomarańczowej czy Margarity blue. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.
Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.
Margarita – przepis na drink:
Składniki:
- 40 ml srebrnej tequili
- 20 ml likieru Triple Sec, np. Cointreau
- 15 ml soku z limonki
- sól do dekoracji kieliszka
To Ci się przyda:
Przygotowanie:
Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu).
Jaką tequilę wybrać do Margarity?
Do klasycznej Margarity najlepiej sprawdzi się tequila blanco, czyli ta przezroczysta, nieleżakowana – ma czysty, świeży smak, który świetnie łączy się z kwaśnym sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Jeśli chcesz spróbować czegoś bardziej wyrafinowanego, sięgnij po tequilę reposado – leżakowaną w beczce, o lekko waniliowym, dębowym aromacie. Taki wybór sprawi, że Margarita zyska nieco głębi i mniej „cytrusowej ostrości”.
Margarita z twistem – zamienniki i eksperymenty
Choć klasyk to klasyk, Margarita bardzo lubi kreatywne podejście. Możesz na przykład:
-
zamiast triple sec użyć likieru Grand Marnier – doda nutkę elegancji,
-
dodać odrobinę syropu owocowego – np. z marakui, mango albo truskawki, żeby uzyskać owocową wersję Margarity,
-
podmienić sok z limonki na cytrynowy albo dodać kilka kropli soku z pomarańczy, jeśli lubisz mniej kwaśne klimaty.
A jeśli chcesz zaskoczyć gości – przygotuj Margarity w wersji mrożonej, z blendera i kruszonym lodem. To idealna opcja na upalne dni. Polecam też przepyszną Limoncello Margaritę, która latem smakuje wyjątkowo!
Bezalkoholowa Margarita – czy ma sens?
Jak najbardziej! Chociaż trudno oddać pełnię smaku bez tequili, to Margarita 0% może być naprawdę smacznym i orzeźwiającym napojem. Wystarczy:
-
bezalkoholowa tequila (coraz łatwiej dostępna w sklepach online),
-
sok z limonki,
-
syrop pomarańczowy lub syrop bezalkoholowy typu triple sec 0%,
-
ew. odrobina wody gazowanej lub toniku do dopełnienia i zbalansowania smaku.
Na brzeg szklanki oczywiście crusta z soli – bez tego ani rusz, nawet w wersji 0%. A jeśli nie masz bezalkoholowej tequili, spróbuj połączenia soku z limonki, pomarańczy i wody kokosowej. Będzie egzotycznie, kwaśno i przyjemnie – w sam raz na domowe garden party.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Dokladnie. To wymysl Hollywood gdzie pito niegdys zlej jakosci teqile. Stad sol i limonka w piciu teqili na shoty
Hollywood? No coś Ty! W Meksyku, gdy początkowo tequila była kiepskiej jakości. Pytałam u źródła.
CUDOWNY SMAK!!!! WSZYSTKO MA ZNACZENIE – SÓL, TEQUILA, LIKIER……
Co jest kluczem tej margarity. Jeśli używam alkoholi ze zdjęcia zazwyczaj wychodzi strasznie gorzka. Pomocy…
Należy używać soku z lemonki i nektaru z agawy.
warto zrobic tylko pol brzegu soli pol bez wtedy idealnie
mararita bez soli hmmm to w takim razie Pani w ogole nie lubi tego drinka, zapraszam do meksyku tam margerita jest najlepsza i niepotarzalna :)
Co ma sól do lubienia drinka? Też nie lubię z solą. Tak samo jak picie tequili z solą – wymysł Hollywood.
Mieszkałem w około 10 hotelach w Meksyku. Wszędzie podawali drinki obtoczone solą… którą ścierałem ze szkła przed wypiciem. Brr… ja też nienawidzę soli :)