Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity pomarańczowej czy Margarity blue. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.

Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.

Margarita – przepis na drink:

Składniki:

  • 40 ml srebrnej tequili
  • 20 ml likieru Triple Sec, np. Cointreau
  • 15 ml soku z limonki
  • sól do dekoracji kieliszka

To Ci się przyda:

Przygotowanie:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu).

Jaką tequilę wybrać do Margarity?

Do klasycznej Margarity najlepiej sprawdzi się tequila blanco, czyli ta przezroczysta, nieleżakowana – ma czysty, świeży smak, który świetnie łączy się z kwaśnym sokiem z limonki i likierem pomarańczowym. Jeśli chcesz spróbować czegoś bardziej wyrafinowanego, sięgnij po tequilę reposado – leżakowaną w beczce, o lekko waniliowym, dębowym aromacie. Taki wybór sprawi, że Margarita zyska nieco głębi i mniej „cytrusowej ostrości”.

Margarita z twistem – zamienniki i eksperymenty

Choć klasyk to klasyk, Margarita bardzo lubi kreatywne podejście. Możesz na przykład:

  • zamiast triple sec użyć likieru Grand Marnier – doda nutkę elegancji,

  • dodać odrobinę syropu owocowego – np. z marakui, mango albo truskawki, żeby uzyskać owocową wersję Margarity,

  • podmienić sok z limonki na cytrynowy albo dodać kilka kropli soku z pomarańczy, jeśli lubisz mniej kwaśne klimaty.

A jeśli chcesz zaskoczyć gości – przygotuj Margarity w wersji mrożonej, z blendera i kruszonym lodem. To idealna opcja na upalne dni. Polecam też przepyszną Limoncello Margaritę, która latem smakuje wyjątkowo!

Bezalkoholowa Margarita – czy ma sens?

Jak najbardziej! Chociaż trudno oddać pełnię smaku bez tequili, to Margarita 0% może być naprawdę smacznym i orzeźwiającym napojem. Wystarczy:

  • bezalkoholowa tequila (coraz łatwiej dostępna w sklepach online),

  • sok z limonki,

  • syrop pomarańczowy lub syrop bezalkoholowy typu triple sec 0%,

  • ew. odrobina wody gazowanej lub toniku do dopełnienia i zbalansowania smaku.

Na brzeg szklanki oczywiście crusta z soli – bez tego ani rusz, nawet w wersji 0%. A jeśli nie masz bezalkoholowej tequili, spróbuj połączenia soku z limonki, pomarańczy i wody kokosowej. Będzie egzotycznie, kwaśno i przyjemnie – w sam raz na domowe garden party.

drink margarita