Kolejna propozycja dla fanów Mojito – tym razem Mojito z wódki, a konkretniej z żubrówki.

Chyba uzależniłam się od Mojito – mogłabym pić je litrami, najlepiej w wersji bezalkoholowej, bo z alkoholem za dużo na raz nie da rady ;) Tym razem zapraszam na Mojito z żubrówką, czyli taka polska wersja popularnego kubańskiego drinka. A tak przy okazji – wiecie, że na Kubie podobno do tego drinka nie używa się kruszonego lodu, tylko lód w kostkach? Jakoś trudno mi wyobrazić sobie, żeby w Polsce ktoś nagle zaczął tak podawać Mojito w barze :) Miłośnikom Mojito polecam Mojito z kiwi – moje najnowsze odkrycie.

Żujito – przepis

Składniki:

  • 50 ml żubrówki
  • pół limonki
  • kilka listków mięty
  • woda gazowana
  • kruszony lód
  • cukier (2 łyżeczki) lub 10 ml syropu cukrowego

Przygotowanie:

Limonkę kroimy na 6 kawałków, wkładamy do szklanki, zalewamy syropem cukrowym i rozgniatamy za pomocą muddlera. Dodajemy miętę, ponownie rozgniatamy. Dodajemy kruszony lód i wódkę, mieszamy za pomocą łyżki. Dopełniamy wodą gazowaną.

Share This