Szarlotka czyli żubrówka z sokiem jabłkowym – prosty drink, który często gości na polskich imprezach.

Niewiele jest chyba drinków, o których można powiedzieć, że są typowo polskie, ale żubrówka z sokiem jabłkowym, czyli szarlotka lub tatanka – to z pewnością jeden z wynalazków Polaków. Bo i sama żubrówka to przecież polski alkohol, produkowany w Białowieży. Przepis na szarlotkę to najprostszy z możliwych przepisów – wódka + sok jabłkowy, ewentualnie odrobina cynamonu, imbiru albo goździków (ja dodaję tylko cynamonu). To drink, który możemy wpisać na stałe w imprezową kartę drinków. A zimą polecam Szarlotkę na ciepło – nic tak nie rozgrzewa jak odrobina ciepłego, alkoholowego napoju!

Szarlotka (żubrówka z sokiem jabłkowym) – przepis

Składniki:

  • 50 ml żubrówki
  • sok jabłkowy do dopełnienia
  • szczypta cynamonu
  • lód

Przygotowanie:

Na lód wlewam żubrówkę, następnie sok jabłkowy, mieszam, posypuję cynamonem i podaję.

Wypróbowałeś ten przepis i masz swoje uwagi? Koniecznie dodaj komentarz pod spodem i podziel się swoimi wrażeniami! A jeśli masz zdjęcie swojego napoju – wyślij go na kontakt@2drink.pl lub umieść na drinkowej tablicy na Facebooku, będzie mi bardzo miło!

 

 

Share This