Z shotami jest jak z każdymi innymi drinkami – fajnie wyglądają, ale rzadko goszczą na naszych stołach, bo wszystkim się wydaje, że są drogie i trudne do zrobienia. Oczywiście wielowarstwowe, kolorowe shoty z likierów są drogie i trudne, ale ze zwykłych składników też można wyczarować ciekawe i smaczne shoty.
Kluczem do przygotowania warstwowych shotów jest wybranie takich składników, które znacząco różnią się gęstością. Najłatwiej – i to polecam Wam na początek – jest wlewanie do kieliszka (w takiej właśnie kolejności) syropu (np. Grenadina, Blue Curacao, syrop malinowy), likieru i wódki na końcu. Fajnie, jeśli jest to wódka smakowa, kolorowa, bo wtedy shot nie jest na wierzchu przezroczysty.
A oto kilka moich wskazówek, które ułatwią przygotowanie shotów:
- drugą i kolejne warstwy alkoholu najlepiej wlewać po łyżeczce – tu są dwie szkoły – jedni używają odwróconej łyżeczki do herbaty, inni po prostu leją po łyżeczce. U mnie najlepiej wychodziło, jak wzięłam dość płaską łyżeczkę i dotykając nią do ścianki kieliszka, wlewałam alkohol najpierw na łyżeczkę, a niej płyn zlatywał do kieliszka.
- żeby dobrze widzieć, czy nie wlewa się alkoholu za szybko i czy trunki się nie mieszają, najlepiej ustawić sobie kieliszek na wysokości oczu, wtedy można kontrolować nalewanie i warstwy łatwiej wychodzą
- jeśli chcemy robić shoty, dobrze zainwestować w nalewak do butelek. Takie nalewaki można kupić za kilka złotych w hipermarkecie, a dzięki nim naprawdę znacznie łatwiej skontrolować strumień alkoholu i lać powolutku.
A oto kilka moich propozycji na sylwestrowe shoty – niektóre są mojego pomysłu, inne pochodzą ze stron internetowych i stron producentów alkoholu (Żubrówki i Malibu). We wszystkich poniższych przepisach wykorzystuję syrop Blue Curacao, a nie likier o tej nazwie.
Imbirowy żuberek
Składniki:
- 45 ml żubrówki
- 5 ml syropu imbirowego (u mnie syrop Herbapolu, taki do herbaty)
- odrobina cynamonu
Przygotowanie:
Za pomocą syropu i cynamonu robimy crustę na kieliszkach. Do każdego wlewamy żubrówkę, dodajemy syrop imbirowy, który powinien osiąść na dnie.
Chmurka
Składniki:
- 40 ml wódki
- 10 ml Blue Curacao
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do kieliszka wlewamy składniki w podanej kolejności (bez łyżeczki, syrop sam osiądzie na dnie).
Wściekły pies
Składniki:
- 10 ml syropu malinowego
- 40 ml wódki
- odrobina sosu tabasco
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wlać składniki w podanej kolejności, doprawić pieprzem.
Kurczak w atramencie
Składniki (na 4 shoty):
- 50 ml Blue Curacao
- 100 ml soku grejfrutowego
- 50 ml wódki
Przygotowanie:
Blue Curacao rozlać do kieliszków. Sok zmieszać z wódką w shakerze, wlać do każdego kieliszka ostrożnie po łyżeczce.
Imbir w cytrynkach
Składniki:
- 25 ml wódki Wyborowa Imbirowa lub innej o smaku imbirowym
- 25 ml soku z cytryny
- lód
Przygotowanie:
Składniki wymieszać w shakerze z lodem, przelać do kieliszka.
Teraz Polska
Składniki:
- 25 ml wódki
- 25 ml Grenadiny
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Do kieliszka wlać Grenadinę, następnie ostrożnie po łyżeczce wlać wódkę i dodać po ok. łyżeczce soku z cytryny na każdy kieliszek.