W związku z tym, że arbuzy są teraz bardzo tanie (ostatnio kupowałam po 0,97 za kilogram), szukałam jakiegoś fajnego przepisu na drink z wykorzystaniem zmiksowanego arbuza. W sieci królował arbuz z wódką lub wermutem, ale zdecydowałam się na coś innego :)

Ten drink to chyba najtańszy drink, jaki można sobie wyobrazić, a do tego zrobiony ze świeżych owoców – i – co tu dużo mówić – pyszny! Do zmiksowanego arbuza dodałam po prostu żurawinówkę barmańską (ma tylko 21% alkoholu, ale za to jest nieziemsko tania – „połówka” kosztuje ok.9 zł), która świetnie się nadaje do drinków. Drink jest słodki, bardzo orzeźwiający, a alkohol jest zupełnie niewyczuwalny. Podaję proporcje na 2 drinki (koszt jednego to ok. 1,50).

Drink arbuzowy – przepis

Składniki:

  • 250 ml zmiksowanego arbuza bez pestek
  • 50 ml żurawinówki barmańskiej lub wódki żurawinowej
  • 20 ml soku z cytryny
  • 4 kostki lodu

Przygotowanie:

Arbuza bez pestek zmiksować. Do shakera wlać arbuza, żurawinówkę i sok z cytryny, zmieszać. Przelać do kieliszków, do każdego włożyć po 2 kostki lodu

Share This