Kawa w sam raz na lato – bardzo zimna, słodziutka, taka, która nadaje się właściwie też na deser po obiedzie.

Przepis pochodzi z książeczki Tchibo, choć trochę zmodyfikowałam go po swojemu, bo zamiast kawy karmelowej zrobiłam orzechową. Ta jest mocno orzechowa, bo syrop z orzechów laskowych, który mam, ma naprawdę intensywny smak. Do tego na wierzch posypka ze zmielonych owoców… czego można chcieć więcej? :) Zapraszam na pyszną mrożoną kawę o orzechowym smaku.

Orzechowe smoothie – przepis na kawę:

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • odrobina wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki syropu orzechowego
  • 5 kostek lodu
  • bita śmietana i mielone orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zaparzam w niewielkiej ilości wrzątku. Wlewam do blendera z funkcją kruszenia lodu, dodaję mleko, kostki lodu i syrop. Mieszam. Przelewam do szklanki i dekoruję bitą śmietaną i mielonymi orzechami.

Jeśli podobał Ci się ten przepis – kliknij „Lubię to” i podziel się nim ze swoimi znajomymi.

Orzechowe smoothie

 

Orzechowe smoothie