Margarita to drink, który często piję w mojej ulubionej meksykańskiej restauracji, ale tam podają zawsze owocowe wersje tego drinka – stąd też moje propozycje Margarity pomarańczowej czy Margarity blue. Ten przepis to klasyczna Margarita, bez dodatków.

Margaritę podaje się w kieliszku koktajlowym, którego brzeg obtacza się w soku z cytryny, a następnie w soli – jest to tzw. crusta. Przyznam szczerze, że crusta z soli to ten element Margarity, z którego najchętniej całkiem bym zrezygnowała. Drink jest bardzo dobry, ale sól całkiem psuje mi smak :) Jeśli jednak koś lubi pić tequilę z solą – to idealny drink dla niego.

Margarita – przepis na drink:

Składniki:

  • 40 ml tequili
  • 20 ml likieru Triple Sec, np. Cointreau
  • 15 ml soku z cytryny

To Ci się przyda:

Przygotowanie:

Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać alkohol i sok z cytryny, zamieszać. Brzeg kieliszka koktajlowego zamoczyć w soku z cytryny, a następnie otoczyć solą. Wlać zawartość shakera (bez kostek lodu).