Prosty pomysł na orzeźwiający dodatek do obiadu – lemoniada z truskawkami i bazylią.

Do takich napojów zwykle dodaje się mięty, bo działa orzeźwiająco i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ale połączenie truskawek z bazylią także świetnie orzeźwia, a taka lemoniada z truskawkami i bazylią to ciekawa odmiana zwykłej lemoniady z miętą. Truskawki oddają trochę soku do napoju, więc ma on lekko truskawkowy smak i jest naprawdę pyszny. Polecam lemoniadę z truskawkami i miętą a także lemoniadę miętowo-imbirową.

Bezalkoholowa lemoniada z truskawkami i bazylią – przepis:

Składniki:

  • około ćwierć kilograma truskawek
  • 10-15 listków bazylii
  • jedna cytryna
  • jedno jabłko
  • 1,5 litra wody mineralnej (gazowana lub niegazowana)
  • 2-4 łyżeczki cukru (w zależności od preferencji)

Przygotowanie:

Jabłko obieram i kroję w kostkę. Truskawki kroję w plasterki, cytrynę też w plasterki. Do dużej wazy wrzucam owoce, dodaję cukier i bazylię, zalewam wodą i odstawiam na 10-15 minut. Lemoniada z truskawkami i bazylią jest gotowa do picia.

Lemoniada truskawkowa z bazylia2

Lemoniada truskawkowa z bazylia