kruszon truskawkowy

Po koktajlach z truskawek, których w tym sezonie zrobiłam już całe mnóstwo, przyszła pora na coś innego, ale równie pysznego i truskawkowego. Kruszon ze sporą zawartością wina, o lekko pomarańczowym, orzeźwiającym posmaku.

Przygotowanie kruszonu truskawkowego jest odrobinę bardziej skomplikowane i pracochłonne, niż zrobienie zwykłego koktajlu – bo trzeba truskawki zostawić na jakiś czas, by puściły sok, a następnie – już po zalaniu winem, odstawić jeszcze na dwie godziny. Kruszon truskawkowy najlepiej pić jeszcze tego samego dnia – po kolejnej dobie w lodówce nie jest już taki smaczny.

Kruszon truskawkowy – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki truskawek
  • 5 łyżeczek cukru
  • pół butelki wytrawnego wina czerwonego
  • woda gazowana pomarańczowa (ok. pół litra)

Przygotowanie:

Truskawki obrać, pokroić na połówki, zasypać cukrem i odstawić, żeby puściły sok. Następnie zalać winem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dopełnić wodą gazowaną.