To kawa, której raczej nie wypijemy o poranku, ale po południu – czemu nie? :)

Kawa z likierem orzechowym pysznie smakuje – trochę jak czekoladki z nadzieniem. Do tego przepisu można dać od biedy wódkę z orzechów laskowych albo domową nalewkę orzechową, ale dodatek likieru sprawi, że w kawie nie czuć tak bardzo mocnego alkoholu, a poza tym słodki likier trochę słodzi kawę.

Jaki likier dodać? Ja dodaję kremowy likier o smaku orzechów laskowych (np. Finezja, Canari też można było dostać kiedyś orzechowy, nie wiem czy jeszcze jest). Jeśli macie pod ręką włoski likier orzechowy Frangelico to też można dodać, choć nie wiem, czy nie szkoda go do kawy :) Generalnie marka nie jest tu istotna, można dodać taki likier, jaki ma się pod ręką.kawa z likierem orzechowym

Kawa z likierem orzechowym – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • wrzątek
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

Kawę zalewam wrzątkiem w szklance (ok. pół szklanki), mieszam do rozpuszczenia. Dodaję likier, ponownie mieszam. Mleko spieniam i dodaję do kawy, a wierzch dekoruję bitą śmietaną.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zaparzyć kawę naturalną w ulubiony sposób (np. w ekspresie) i z niej zrobić taką kawę.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share This