Przepis na koktajl z mrożonych bananów z dodatkiem kawy i kakao miałam od dawna zapisany do wypróbowania, a pochodzi on od Nigelli. Zmodyfikowałam go nieco, ale efekt jest znakomity.
Kawa bananowa z dodatkiem zmiksowanych bananów to połączenie koktajlu mlecznego i kawy mrożonej. Pyszny, orzeźwiający, gęsty napój, udekorowany bitą śmietaną to idealny pomysł na drugie śniadanie :) Ja pochłonęłam od razu dwie szklanki!
Kawa bananowa – przepis
Składniki:
- 1 banan
- 2 łyżeczki kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
- niepełna szklanka mleka
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Obranego banana zawijam w folię i wkładam na chwilę do zamrażalnika. Gdy banan się mrozi, rozpuszczam kawę i cukier w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiam do wystudzenia. Zimną kawę wlewam do miksera, dodaję mleko, kakao i pokrojonego w plasterki banana. Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekoruję bitą śmietaną i kakao.