Nietypowy, zielony koktajl, którego głównym składnikiem jest… sok wyciśnięty z młodej kapusty.

Już dawno chodziło za mną coś warzywnego, ale też zielony koktajl, których pełno ostatnio na kulinarnych blogach. Próbowałam szpinakowego z truskawkami, ale zielony nie wyszedł. Tym razem do mojego zielonego napoju wykorzystałam połowę młodej kapusty, która mi została i zalegała w lodówce. Czytałam gdzieś, że wyciskanie soku z kapusty to najlepszy test dla sokowirówki, ale jakoś mi się wierzyć nie chciało, żeby można było w ogóle wycisnąć sok z kapusty!

A jednak się da :) Niestety sok z samej kapusty pachnie kapustą i smakuje kapustą, więc to nic specjalnego. Ja do swojego zielonego napoju dodałam kiwi, limonkę i cytrynę i miętę – efekt był taki, że Tomek nawet nie wyczuł, że tam jest kapusta, dopóki mu nie powiedziałam :) Pijąc taki sok człowiek od razu czuje się zdrowszy!

Kapuściany eliksir – przepis na 2 szklanki:

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 3 gałązki mięty
  • 1 cytryna
  • pół limonki
  • 5 kiwi

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, kiwi obrać, cytrynę i limonkę też. Wszystko po kolei wrzucać do sokowirówki, miętę też, a po wyciśnięciu sok lekko wymieszać łyżką. Pić od razu, bo jak widać – im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwia.

Kapusciany eliksir