Na rozgrzanie coś bezalkoholowego, z przyprawami, z dodatkiem soku żurawinowego.

Grzaniec to nie tylko grzane wino czy grzane piwo, ale też napoje bezalkoholowe, do których można przecież dodać tych samych przypraw co do grzańca z alkoholem. Polecam szczególnie grzaniec wiśniowy bezalkoholowy – rewelacyjny o każdej porze dnia.

Grzaniec herbaciany przygotowuję z czarnej herbaty, z dodatkiem soku żurawinowego, a raczej napoju żurawinowego, który w swoim składzie ma też inne soki (np. jabłkowy), ale nie jest tak kwaśny jak czysty żurawinowy sok.

 

Grzaniec herbaciany – przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki czarnej herbaty
  • 0,5 szklanki soku żurawinowego
  • gruby plaster pomarańczy
  • 4 goździki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • 2 łyżeczki ulubionej konfitury

Przygotowanie:

Zaczynam od zaparzenia herbaty – parzę listki wrzątkiem, nie dłużej niż 5 minut. Wlewam napar do garnuszka, dodaję sok i pozostałe składniki, poza konfiturą, stawiam na gazie. Podgrzewam na wolnym ogniu około 10 minut, ale nie dopuszczam do zagotowania. Po tym czasie przelewam do szklanek i słodzę konfiturami. Świetnie nadają się np. pomarańczowe czy morelowe.