Mojito (mohito) – jeden z najpopularniejszych barowych, klubowych drinków – można go spotkać wszędzie, ale można też zrobić w domu.
Rzadko sięgam po klasykę drinków, raczej eksperymentuję w kuchni z ulubionymi alkoholami, ale raz na jakiś czas dobrze wypróbować przepis na coś klasycznego. Oto przepis na mojito, trochę bardziej pracochłonny niż to, co zwykle przygotowuję, ale efekt jest przepyszny!
Mojito (mohito) – przepis na drink:
Składniki:
- pół limonki
- 2 łyżeczki cukru
- mięta
- 50 ml białego rumu
- kruszony lód
- woda gazowana
To ci się przyda:
Przygotowanie:
Z limonki odkrawamy „dupki” oraz wykrawamy środek. Kroimy na ćwiartki, a następnie każdą na 3 części. Wrzucamy do wysokiej szklanki, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru (ja miałam biały, oryginalnie powinien być brązowy), ugniatamy za pomocą muddlera (lub końcówki tłuczka do mięsa albo czegokolwiek, co mamy w kuchni), żeby limonki puściły sok. Dodajemy miętę, ściśniętą wcześniej w dłoniach – jeśli jest to mięta z marketu, w doniczce, lepiej dodać z gałązkami (ja dałam 4 gałązki z listkami), bo taka mięta jest mniej aromatyczna. Delikatnie ugniatamy. Następnie dodajemy kruszony lód, rum, mieszamy wszystko, dopełniamy wodą gazowaną i podajemy.