Kolejny przepis na prostą domową wódkę, infuzowaną skórkami mandarynek. Wódka mandarynkowa jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie – może nie tak wyjątkowo jak wódka świąteczna, ale z pewnością jest bardziej uniwersalna, trafi w gusta większej liczny osób. Bo kto nie lubi mandarynek? A przy tym nie jest sztuczna w smaku, jak to często ma miejsce w przypadku sklepowych wódek smakowych – bo przecież tu smak uzyskujemy poprzez moczenie skórki mandarynki w alkoholu.
Do mojej wódki mandarynkowej dodaję laskę wanilii, ale można ją pominąć i dać same skórki. Można nawet dać ich troszkę mniej, bo wódka jest naprawdę mocno mandarynkowa w smaku, zostawia przyjemny cytrusowy posmak po wypiciu.
Wódka mandarynkowa – przepis
Składniki:
- pół litra wódki
- 5 łyżek skórek z mandarynki
- laska wanilii, przekrojona na pół wzdłuż
Przygotowanie:
Najwięcej czasu zajmie tu przygotowanie skórki mandarynki. Trzeba najpierw mandarynkę dobrze umyć, a potem obrać skórkę tak, by nie miała tej białej części wewnątrz – ona może spowodować, że wódka będzie gorzka i nie do wypicia. Pozbywamy się jej więc ostrym nożem albo obieramy mandarynkę obieraczką czy nożykiem tak, by zebrać tylko pomarańczową część skórki.
Obrane skórki wrzucam do słoika, zalewam wódką, dodaję wanilię – kroję laskę na dwie części i nacinam wzdłuż, żeby więcej aromatu mogło się wydostać z ziarenek.
Odstawiam zamknięty słoik na jakieś 3-4 dni, co jakiś czas potrząsam nim, żeby mieszać składniki. Po tym czasie przelewam wódkę do butelki.
Gdzie kupię laskę wanilii? albo w jakim dziale w sklepach szukać? jeszcze się z nimi nie spotkałam…
Polecam ścierać skórkę mandarynki delikatnie na małych oczkach tarki. Dużo szybciej i dokładniej.
czy po przelaniu nalewki do butelek można ją od razu pić, czy lepiej, gdyby jeszcze trochę poleżakowała?
Można pić.