To jedna z tych kaw mrożonych, w których można się zakochać od pierwszego spróbowania. W dodatku wcale nie jest trudna do zrobienia – jedyna trudność to zamrożenie wcześniej kawy w formie kostek lodu, ale tak naprawdę można zrobić ją przecież także ze zwykłej, zaparzonej, ale przestudzonej kawy. Do wymieszania Nutelli z mlekiem można użyć miksera albo spieniacza do mleka.
Moją kawę mrożoną z Nutellą dekoruję bitą śmietaną i oczywiście orzeszkami laskowymi. Palce lizać!
Nutella ice coffee – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki Nutelli
- 5 kostek kawowego lodu (sposób wykonania poniżej)
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynam od kawowego lodu. W 300 ml wrzątku rozpuszczam 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i przelewam do pojemników na kostki lodu. Gdy ostygnie, wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
Teraz czas na kawę: do mleka (zimnego) dodaję Nutellę i mieszam spieniaczem do mleka, aż Nutella się rozpuści. Przelewam do szklanki, w której będę podawać, dodaję kawowy lód i dekoruję bitą śmietaną.
Uwaga: jeśli kawę chcemy zrobić bez użycia lodu kawowego, to po prostu zamiast kostek trzeba dodać kawę z 3 łyżeczek zaparzonych we wrzątku (ok. 50 ml), najlepiej po wystudzeniu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Mmm, musi smakować bosko :) Uwielbiam takie kawy na deser :)
Bomba kaloryczna, ale czasem warto się skusić. Wygląda znakomicie, a smakować musi jeszcze lepiej. Trochę boję się kupować Nutelli, ale może się skuszę, żeby od czasu do czasu wypić dobrą kawę :)
Czemu jeszcze na to nie wpadłam? ;) Koniecznie do wypróbowania :)