Ta nalewka morelowa to mój debiut z morelami i choć po zalaniu moreli trzeba odczekać aż 2 miesiące, to warto zrobić taką nalewkę, bo ma kolor inny niż wszystkie. W smaku jest owocowa i słodka – dla mnie nawet ciut za słodka, ale skoro moja druga połowa twierdzi, że to najlepsza nalewka i że właśnie taka powinna być nalewka – słodka i mocna – to ja się sprzeciwiać nie będę :) Roboty przy niej nie ma, tylko to czekanie… Ale jeśli chcecie mieć w swoim barku pyszną nalewkę owocową, to ta będzie w sam raz.
Nalewka morelowa – przepis
Składniki:
- 1 kg moreli
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Zaczynam od wypestkowania umytych moreli. Wrzucam je do zamykanego słoja, dodaję kilka pestek (można dodać też kilka goździków), a następnie zalewam alkoholem. Czekam 2 miesiące – nalewka musi stać w zamkniętym słoju, w słonecznym miejscu, a od czasu do czasu trzeba potrząsać słojem, tak jak w przypadku nalewki porzeczkowej. Po tym czasie rozpuszczam cukier we wrzątku i studzę. Dodaję do słoja, mieszam, odcedzam owoce, a nalewkę rozlewam do butelek. Jeśli ktoś lubi mniej słodkie, polecam dać tylko pół szklanki cukru.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
Nareszcie ktoś się profesjonalnie zabrał za ten temat! Z pewnością wypróbuję któryś z Twoich przepisów! Dobra robota.