Mrożone Choco-latte to nie mój pomysł – zaczerpnęłam go z książeczki, dodawanej do kawy Jacobs. Trzeba przyznać, że jest w niej mnóstwo fajnych przepisów na mrożone kawy i właściwie trudno się zdecydować, który wybrać najpierw ;) Ten jest prosty, ale potrzeba do niego blendera z funkcja kruszenia lodu. Chociaż jakbym go nie miała, to można pokruszyć lód domowym sposobem lub kruszarką i taki kruszony zmiksować z mlekiem i kawą. Mrożone Choco-Latte smakuje – jak to powiedział mój Tomek – jak prawdziwa kawa mrożona z kawiarni. To chyba dobrze ;)
Mrożone Choco-Latte – przepis na kawę mrożoną
Składniki:
- gałka lodów czekoladowych
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 3/4 szklanki mleka
- 6 kostek lodu
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Do szklanki włożyć gałkę lodów. Do blendera – kostki lodu, mleko i kawę, zmiksować razem. Zalać tym kawowym mlekiem lody i udekorować bitą śmietaną.