Tym razem powrót do klasyki – zapraszam na jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych drinków – Krwawą Mary.
Krwawa Mary to drink, który pije się zazwyczaj po imprezie, następnego dnia, by wyleczyć kaca. To, co różni go od innych popularnych drinków, to sok warzywny (konkretnie pomidorowy) zamiast owocowego. Poza sokiem, w Krwawej Mary ważne są też przyprawy – sos Worcestershire, sos tabasco, sól selerowa, sól zwykła i pieprz. Tak naprawdę jednak przygotowując w domu Krwawą Mary można dodać takie przyprawy, jakie się lubi – sos do steków, wasabi czy inne ostre przyprawy, które lubicie i macie w domu. Jeśli więc ktoś nie znajdzie w sklepie soli selerowej czy sosu Worcestershire – bez paniki, Krwawą Mary można przygotować z małymi modyfikacjami. Grunt, żeby była ostra :)
Krwawa Mary (Bloody Mary) – przepis
Składniki na 1 porcję:
- 40 ml wódki
- 80 ml soku pomidorowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki sosu Worcestershire
- odrobina sosu tabasco (ja pominęłam)
- sól zwykła
- pieprz
- sól selerowa (ja pominęłam)
Przygotowanie:
Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy (można część, żeby łatwiej było mieszać) i sosy, dodać przyprawy, wymieszać łyżką. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym (jak na zdjęciu) albo po prostu podawać ze słomką.