Kawa po duńsku

utworzone przez | sty 10, 2012 | Kawa, czekolada, herbata, grzańce, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

➜ Zobacz też:

Ciekawy pomysł na kawę trochę inną niż zwykle – z dodatkiem żółtka.

Piłam już kawę z alkoholem, z miodem, przyprawami korzennymi, ale z żółtkiem jeszcze nie. Jest znacznie mniej słodka niż kawa z mlekiem i cukrem, ma bardziej wyrazisty smak. Jeśli lubicie stary dobry kogel-mogel, ta kawa z pewnością będzie Wam smakować.

Kawa po duńsku – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżki skórki cytrynowej
  • bita śmietana
  • kostki lodu

Przygotowanie:
Żółtko ubijamy z cukrem i skórką cytrynową startą na tarce na puszystą masę.Dodajemy kawę zaparzoną w 200ml wody oraz kilka kostek lodu. Dobrze mieszamy i przelewamy do kieliszka, dekorujemy bitą śmietaną.

3 komentarze

  1. kacham

    Dolaczam sie do pytania powyzej.Ale wyglada smakowicie..jeszcze ta cytryna mmm…Musze dodac do mojego espresso Lidlowskiego chyba cytrynki i zobaczyc co wyjdzie!

    Odpowiedz
    • 2drink

      A właściwie to nie wiem, przepis pochodzi z Małej wielkiej księgi koktajli i tak tam został nazwany.

      Odpowiedz
  2. ola

    ciekawe połączenie
    i jeszcze pytanie: dlaczego po duńsku? bo jeszcze się z taką kawą tutaj nie spotkałam, i mnie zaintrygowała..

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

5 × dwa =