Karaibska kawa z rumem i malibu to kawa w klimacie Irish Coffee – czyli z alkoholem. Polecam wszystkim miłośnikom irlandzkiej kawy.
Mocna kawa, dużo bitem śmietany i odrobina alkoholu – to idealne, moim zdaniem, połączenie na jesienny wieczór. Przez obecność malibu, kawa ma lekko kokosowy posmak – dzięki temu bije na głowę Irish Coffee. Nie jest mocna, więc z pewnością nie zawróci w głowie, a jedynie mocno rozgrzeje. Tym, którzy lubią kawę z alkoholem, polecam także kawę z ajerkoniakiem.
Karaibska kawa z rumem i malibu – przepis
Składniki (na 2 osoby):
- 2 filiżanki zaparzonej kawy
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki malibu
- bita śmietana lub 80 ml śmietanki do ubicia
Przygotowanie:
Zaparzoną kawę osłodzić, zmieszać z rumem i malibu, przelać do szklanek. Na wierzch położyć bitą śmietanę.