Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku to kawa z procentami, a dokładnie z whisky. Rozgrzewa i świetnie smakuje, a przy tym bardzo prosto ją przygotować.
Nie przepadam z kawą z alkoholem, z wyjątkiem Mrożonej kawy karaibskiej, w której w ogóle nie czuć dodatku rumu i która jest po prostu boska. Ale ze względu na to, że moja druga połowa postanowiła się rozchorować, pomyślałam, że przyda się coś rozgrzewającego. Kawę po irlandzku bardzo łatwo zrobić – jedyna trudność to ostrożne wlewanie śmietanki na wierzch. Jeśli ktoś nie pije whisky, polecam podobną kawę w wersji bezalkoholowej z syropem orzechowym.
Irish Coffee – przepis
Składniki:
- 20 ml whisky
- półtorej łyżeczki kawy
- łyżeczka cukru
- ok. 5 łyżek śmietanki (30%, śmietanka łaciata z kartonika w moim przypadku)
Przygotowanie:
Kawę z cukrem parzymy w szklance, dolewamy whisky, mieszamy. Na wierzch wlewamy delikatnie śmietankę, tak, by się nie zmieszała (po ściance naczynia lub po łyżce).