Prosty i bardzo popularny w barach drink typu shot, czyli do wypicia na raz – zapraszam na Kamikaze.

Kamikaze, a właściwie Blue Kamikaze, bo taka jest jego pełna nazwa, odkąd go pierwszy raz zrobiłam, jest moim ulubionym shotem, bo jest banalnie prosty. No i nie ma warstw kolorowych, więc robi się go szybciutko.

W smaku jest słodko-kwaśny, czyli dla każdego coś miłego. Na imprezę proponuję zrobić Kamikaze w większej ilości i przelać do butelki, bo wyciskanie cytryny co chwila może być męczące. A jeśli komuś ten smak przypadł do gustu, ale wolałby drinka większych rozmiarów, proponuję wypróbować Blue Heaven.

Zanim przejdziemy do przepisu, jeszcze jedno wyjaśnienie. Drink Kamikaze można zrobić także w wersji klasycznej, bez niebieskiego syropu. Wtedy podajemy go w kieliszku koktajlowym, a nie w formie kilku shotów. Taką wersję Kamikaze też znajdziecie poniżej. Warto spróbować obydwu wariantów i wybrać, który bardziej nam smakuje.

Kamikaze drink – przepis na shoty Blue Kamikaze

Składniki (na 3 porcje):

To Ci się przyda:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu, przecedzamy do trzech kieliszków o pojemności 50 ml, albo kilku mniejszych i pijemy na raz.

Wskazówka: Jeśli nie masz likieru blue curacao, ale masz syrop, możesz go użyć w tym przepisie. W takim wypadku polecam jednak nieco zmienić proporcje, a mianowicie użyć 75 ml wódki, 25 ml syropu blue curacao oraz 50 ml soku z cytryny. Sam syrop jest nieco bardziej słodki niż likier, gęstszy, no i nie ma alkoholu, więc jeśli nie zwiększymy ilości wódki, shot wyjdzie słabszy.

Wskazówka 2: Możesz przygotować również warianty Kamikaze w innych kolorach. Zajrzyj po inspirację do tego wpisu: Kamikaze w 5 kolorach.

To może być całkiem ciekawy pomysł na imprezę ze znajomymi – przygotowujesz wcześniej warianty smakowe Kamikaze i wspólnie wybieracie ten najlepszy :)

Kamikaze drink

Kamikaze drink – przepis na drink

Druga wersja Kamikaze, którą warto poznać, to drink podawany w kieliszku koktajlowym, przygotowywany także z wódki, ale tu mamy sok z limonki oraz likier typu triple sec. Najpopularniejszym tego typu likierem jest Cointreau, które można bez trudu kupić w większych sklepach alkoholowych.

Składniki:

  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z limonki
  • 50 ml likieru triple sec (np. Cointreau)
  • kostki lodu
  • plasterek limonki do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego, dekorujemy plasterkiem limonki.

Wskazówki i modyfikacje drinka Kamikaze

  • Zamiast likieru blue curacao użyj likieru melonowego (np. Midori): Stworzysz zieloną wersję Kamikaze o słodszym profilu smakowym.

  • Dodaj sok żurawinowy: Otrzymasz różową wersję drinka, zbliżoną do Cosmopolitana, ale z wyraźniejszą nutą limonki.

  • Eksperymentuj z różnymi wódkami smakowymi: Wypróbuj wersje z wódką malinową, cytrusową czy kokosową, aby nadać drinkowi nowy charakter. Wybór wódek smakowych na polskim rynku jest spory, więc jest z czym eksperymentować.

  • Zamień wódkę na Southern Comfort: Stworzysz tzw. „SoCo Kamikaze” o głębszym, słodszym smaku.

  • Dostosuj proporcje składników: Jeśli preferujesz bardziej kwaśny smak, zwiększ ilość soku z limonki; dla słodszej wersji, dodaj więcej likieru pomarańczowego.

  • Do przygotowania Kamikaze, zarówno w wersji Blue Kamikaze shots, jak i klasycznego drinka, dobrze jest użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dobra wiadomość jest taka, że można go sobie wycisnąć w większej ilości i przechować dzień-dwa w lodówce.

Pamiętaj, że kluczem do idealnego Kamikaze jest balans smaków – eksperymentuj, aby znaleźć proporcje idealne dla siebie.

Kamikaze drink