Kawa z mlekiem skondensowanym, czekoladą i korzennymi dodatkami.

Takie kawy piję tylko zimą i właściwie głównie przed świętami. Potem już jakoś tych przypraw korzennych używam rzadziej, z wyjątkiem cynamonu. Grudniowa Mocca to taka kawa na zimową porę – nie dość, że z korzennymi przyprawami, pachnąca kardamonem i anyżem, to jeszcze z czekoladą. Bardzo słodka, bo słodzona skondensowanym mlekiem. No i wygląda pięknie, a to jej dodatkowy atut.

Z zimowych kaw spróbujcie koniecznie także Latte z mlekiem kokosowym i korzeniami i Kawy piernikowej.

Grudniowa Mocca – przepis

Składniki na 2 szklanki:

  • 160 ml skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 kostki czekolady
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta anyżu
  • szczypta cynamonu
  • szklanka wrzątku
  • bita śmietana i wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Wrzątek wlewam do rondelka, dodaję kawę, mieszam do rozpuszczenia kawy, dodaję czekoladę i stawiam na gazie. Dodaję przyprawy i podgrzewam do chwili rozpuszczenia czekolady.

Do szklanek wlewam mleko skondensowane, a na górę delikatnie wlewam kawę. Dekoruję bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.