(Frozen) Strawberry Margarita

utworzone przez | maj 15, 2012 | Drinki z tequili, Wszystkie przepisy | 10 Komentarze

Zapraszam na bardzo letni drink na świeżych truskawkach – Strawberry Margarita.

Truskawkowa Margarita to ciekawa odmiana dla tych, którym w tradycyjnej Margaricie przeszkadzała sól i połączenie z kwaśnym smakiem. Strawberry Margarita jest słodziutka, pełna świeżych truskawek. Jest też mocno zmrożona, przez dodatek dużej ilości kruszonego lodu. Świetnie nadaje się na upalne dni, które przecież już niedługo przed nami :) Jeśli lubicie takie słodsze drinki z tequili, polecam także Passion Fruit Margarita – czyli tę o smaku marakui.

(Frozen) Strawberry Margarita przepis na drink:

Składniki:

  • 40 ml tequili
  • 20 ml Triple Sec
  • 15 ml soku z cytryny
  • kruszony lód
  • kilka truskawek

Przygotowanie:

Na dno szklanicy shakera wrzucamy 3-4 truskawki pokrojone na ćwiartki. Rozgniatamy muddlerem, żeby puściły dużo soku. Dodajemy pozostałe składniki oprócz lodu, przykrywamy shaker i dokładnie wstrząsamy (można dodać lód w kostkach 2-3 kostki). Na dno dużego kieliszka lub szklanki wkładamy truskawkę przekrojoną na ćwiartki, zasypujemy dużą ilością kruszonego lodu, wlewamy zawartość shakera przecedzoną za pomocą sitka. Ozdabiamy truskawką i crustą z cukru i syropu truskawkowego (crustę można pominąć).

Przepis w wersji wideo:

http://www.youtube.com/watch?v=HzxmLz0QVZg

10 komentarzy

  1. bolo

    od kiedy margarite robi sie z cytryna, co za bzdura :D

    Odpowiedz
  2. leniwiec

    Ta cytryna coś mi nie pasuje, chyba bardziej limonka tutaj by się nadawała ? ;)

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      I cytryna i limonka się nadają :)

      Odpowiedz
  3. Magda

    czym mozna zastapic triple sec?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Cointreau. Ewentualnie jeśli nie masz żadnego Triple Seca to nie dodawaj, nie będzie to może oryginalna margarita, ale z pewnością będzie pyszny drink:)

      Odpowiedz
  4. Niki

    Próbowałam :) wyszedł świetnie

    Odpowiedz
  5. mat

    do blendera nie wrzucamy kostek lodu tylko kruszony bo noże szybko nam się popsuja…

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Fakt, zależy, jaki mamy blender – mój ma akurat funkcję kruszenia lodu, więc wrzucam całe kostki.

      Odpowiedz
  6. Michał

    Jesli ma byc typowym frozenem lepiej bedzie smakowal w postaci pulpy czy w blenderze zmiksowany z lodem :) bedzie jak shake:)

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + siedem =