Biała czekolada do picia – niebo w gębie! Koniecznie musicie spróbować tej wersji.
Czekoladę do picia mogłabym pić codziennie, albo przynajmniej co dwa dni, gdyby nie fakt, że żeby zrobić naprawdę dobrą, trzeba rozpuścić całą tabliczkę na jedną filiżankę. Ile to kalorii! :) Ale od czasu do czasu taka czekolada do picia – czy to czekolada mleczna czy właśnie biała czekolada to świetny deser.
Mój ulubiony przepis to chyba biała czekolada z przyprawami – ale ta z lodami i migdałami jest wyśmienita.
Biała czekolada z prażonymi migdałami – przepis
Składniki:
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- pół szklanki mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni. Do rondelka wrzucamy połamaną w kostki czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy, do momentu aż czekolad się rozpuści. Przelewamy do szklanki, dodajemy 2 gałki lodów i posypujemy migdałami.