Czekoladę do picia mogłabym pić codziennie, albo przynajmniej co dwa dni, gdyby nie fakt, że żeby zrobić naprawdę dobrą, trzeba rozpuścić całą tabliczkę na jedną filiżankę. Ile to kalorii! :) Ale od czasu do czasu taka czekolada do picia – czy to czekolada mleczna czy właśnie biała czekolada to świetny deser.
Mój ulubiony przepis to chyba biała czekolada z przyprawami – ale ta z lodami i migdałami jest wyśmienita.
Biała czekolada z prażonymi migdałami – przepis
Składniki:
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- pół szklanki mleka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni. Do rondelka wrzucamy połamaną w kostki czekoladę, dodajemy mleko i podgrzewamy, do momentu aż czekolad się rozpuści. Przelewamy do szklanki, dodajemy 2 gałki lodów i posypujemy migdałami.