Daiquiri to jeden z łatwiejszych drinków, jakie można zrobić w domu, przede wszystkim dlatego, że nie potrzeba do niego wielu składników. Baza to rum i sok z cytryny, do tego syrop cukrowy, który tak naprawdę można zastąpić syropem o jakimś konkretnym smaku – na przykład Blue Curacao, wówczas uzyskamy daiquiri o pięknym, niebieskim kolorze. Ale do daiquiri można dodać też świeże owoce, z których muddlerem wyciśniemy sok. Jak nie masz muddlera – nie martw się, wystarczy końcówka noża :)
Zapraszam na daiquiri porzeczkowe. Do swojego dodałam syrop z czarnej porzeczki, ale można dodać też np. malinowy, taki do herbaty albo zwykły cukrowy.
Porzeczkowe daiquiri – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml białego rumu
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu z czarnej porzeczki
- pół szklanki czarnych porzeczek
Przygotowanie:
Składniki umieszczam w szklance lub szklanicy shakera (razem z owocami). Ugniatam wszystko muddlerem, tak, żeby owoce maksymalnie wycisnąć. Przecedzam przez sitko do kieliszka koktajlowego i podaję.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)