Kawa jesienna to wszystkie moje ulubione jesienne smaki – cynamon, goździk i miód oraz odrobina wanilii. No i trochę czekolady, na poprawę humoru. Spróbujcie koniecznie jesiennej kawy. A jak lubicie kawę z alkoholem, na rozgrzanie, to polecam świetną Irish Coffee lub Karaibską kawę z rumem i malibu.
Kawa jesienna – przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki wrzątku
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu
- odrobina wanilii (ok. 1/4 laski)
- 3 goździki
- szczypta cynamonu
- kostka czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Mleko podgrzewam w garnuszku, dodaję ziarenka wanilii, cynamon, miód, goździki i czekoladę. podgrzewam do momentu rozpuszczenia czekolady (można zagotować). Herbatę parzę we wrzątku, dodaję mleko przelane przez sitko. Na wierzch można posypać odrobiną cynamonu.

Od 2011 roku na blogu 2drink.pl dzielę się swoimi pomysłami na pyszne napoje (drinki, koktajle owocowe, kawy, nalewki itp.). Jestem autorką książek z przepisami: „Proste drinki”, „Proste shoty”, „Drinki świata”, „Bezalkoholowe drinki i napoje”, które sprzedały się w ponad 50 tysiącach egzemplarzy. Zachęcam do wspólnego eksperymentowania! :)
najlepszą kawę piłam w centrum Janki ostatnio, było to latte z syropem z dynii z Subway :)
Hmmm mi troche bardziej jednak kojarzy się z zimą ale kawa wygląda apetycznie ;)
Ależ rozpusta :) Tyle pyszności w jednej kawie :)