Klasyczny i prosty drink na bazie whisky – whisky sour.
Whisky Sour – dlaczego właściwie sour?
Sour to tak naprawdę cała grupa drinków, przygotowywanych z dowolnego alkoholu, soku z cytryny i syropu cukrowego. Możemy mieć więc Vodka Sour, Brandy Sour czy – jak tutaj – Whisky Sour. Najczęściej do tego typu drinków używa się bourbona, ale równie dobrze może być też szkocka whisky. Drink jest połączeniem smaku kwaśnego i odrobiny słodyczy z syropu cukrowego. Jest prosty i z łatwo dostępnych składników, więc polecam go na imprezy. A jeśli lubicie whisky, warto spróbować także innych drinków z whisky z 2drink.pl :)
Whisky Sour – przepis na drink
Składniki:
- 40 ml bourbonu
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 2 dashe bittersa (np. Angostura Bitters)
- kostki lodu
- plasterek lub skórka pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Do shakera wrzucamy kostki lodu, wlewamy składniki, wstrząsamy. Przelewamy do niskiej szklanki na kostki lodu i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.
Jaką whisky wybrać do Whisky Sour? – moje typy
Whisky Sour to klasyk, ale smak drinka w dużej mierze zależy od tego, jaką whisky wlejesz do shakera. Nie musisz od razu sięgać po najdroższe butelki – ważne, żeby dobrać trunek, który dobrze zgra się z cytryną i syropem cukrowym. Zresztą szkoda by było używać drogich whisky, takie lepsze trunki chyba jednak lepiej pić bez dodatków. Chociaż oczywiście co kto lubi, bo kto bogatemu zabroni :) Oto kilka propozycji co do whisky, którego można użyć do Whisky Sour.
-
Bourbon – to najczęstszy wybór. Jest słodkawy, z nutami wanilii i karmelu, co fajnie równoważy kwasowość cytryny. Przykłady: Four Roses, Wild Turkey, Jim Beam
-
Tennessee whiskey – łagodniejsza od bourbona, z delikatnym, lekko dymnym finiszem. Jack Daniel’s to najbardziej znany przedstawiciel tej kategorii.
-
Szkocka whisky (blended) – jeśli chcesz, żeby drink miał więcej charakteru. Johnnie Walker Red Label czy Ballantine’s dodadzą lekko dymnych i owocowych nut.
-
Whiskey żytnia (rye) – dla tych, którzy lubią bardziej wytrawne i pikantne smaki. Rittenhouse Rye czy Bulleit Rye to dobre opcje.
-
Irlandzka whiskey – łagodna i delikatna, idealna dla początkujących. Jameson czy Tullamore D.E.W. świetnie się sprawdzą.
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z Whisky Sour, polecam zacząć od bourbona – jest najbardziej uniwersalny i łatwo dostępny. Potem możesz eksperymentować z innymi rodzajami whisky, żeby znaleźć swój ulubiony smak.
Whisky sour – wskazówki i modyfikacje – z białkiem czy bez?
W klasycznym przepisie na Whisky Sour często pojawia się białko jajka – i to właśnie ono daje tę charakterystyczną, kremową pianę na wierzchu. Ale czy to obowiązkowy składnik? Niekoniecznie. To kwestia gustu (i odwagi 😉).
-
Jeśli lubisz aksamitną teksturę i ładną piankę, śmiało dodaj jedno białko z jajka do shakera – ale pamiętaj, żeby najpierw zrobić tzw. dry shake, czyli wstrząsać składniki bez lodu, żeby białko się dobrze spieniło.
-
Nie masz ochoty na surowe jajko? Możesz je zastąpić aquafabą, czyli wodą z puszki po ciecierzycy (2–3 łyżki). Działa zaskakująco dobrze i jest wegańska.
-
A jeśli nie przepadasz za pianką albo chcesz po prostu szybkiego, orzeźwiającego drinka – pomijasz białko i też będzie pysznie.
Na bazie klasycznego Whisky Sour możesz też zrobić kilka fajnych wariacji:
-
dodaj kilka kropli Angostury – drink będzie bardziej złożony smakowo,
-
wrzuć świeże maliny i lekko rozgnieć – masz Berry Whisky Sour. Dobrze tu grają też wiśnie i brzoskwinie, ale te ostatnie muszą być świeże, żeby były soczyste.
-
zamiast syropu cukrowego użyj syropu klonowego – pasuje do whisky jak ulał! Albo miodu, jak ktoś słusznie zauważył w komentarzu poniżej :)
To jeden z tych drinków, które aż się proszą o eksperymenty – i dobrze, bo można go dopasować do siebie w 100%.
Bezalkoholowy whisky sour – jak go zrobić
W ostatnich latach na rynku pojawiły się bezalkoholowe zamienniki whisky. Warto spróbować takiego wynalazku, żeby wyrobić sobie o nim własną opinię, bo zdania są podzielone. Jedni mówią, że bezalkoholowa whisky świetnie przypomina smak whisky, inni że to raczej słodki syrop. Mnie chyba bliżej jest do tej drugiej grupy, ale jeśli Tobie bezalkoholowa whisky będzie smakować, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z jej udziałem przygotować bezalkoholowy whisky sour. Polecam tylko trochę zmniejszyć ilość albo w ogóle pominąć syrop cukrowy, bo bezalkoholowa whisky będzie dość słodka.
Witam, nie jestem jakimś koneserem Whisky, ale drineczek całkiem spoko na ciepłe popołudnie. Polecam
Polecam sour na miodzie zamiast cukru . Z tym że nie powinno się takiego syropu trzymać długo, gdyż miód z dodatkiem wody potrafi szybko sfermentować.
Ciekawa też jest sztuczka z lodem, który powstał z wody zmieszanej z odrobinką aromatu (ja lubię migdałowy). Aromat się powoli uwalnia do drinka w miarę topnienia kostek. Zrobi to wrażenie zwłaszcza na koleżankach, które chciałoby się zatrzymać na dłużej w mieszkaniu ;)
Gdzie mogę kupić syrop cukrowy ?
W hipermarketach, sklepach specjalistycznych, ale najlepiej zrobić w domu, mieszając wrzątek z cukrem w proporcjach 1:1
Zrobilam wersje z Jackiem, swiezo wycisnietym sokiem z cytryny i syropem z agawy (nie mialam cukrowego). Pyszne! :)
whisky polecalbym tanie i owocowe jak np. balantines. finest albo jnb… od biedy red… to sa whiskacze dedykowane do mieszania bo wszystkie ich wady przykryje woda / sok i cukier. Black label jest za ciezki na takie drinki.. w manhatnie by sie sprawidzl ale najlepiej solo.
Mam pytanie odnośnie whisky sour. Zamierzam to serwować podczas sylwestra, ponieważ polecił mi to znajomy obeznany w temacie. Akurat mam w barku Jacka więc świenie się złożyło. Czy sok z cytryny musi być wyciśnięty ze świeżych cytryn czy może to być taki gotowiec chemiczny ze sklepu spożywczego w większej butelce ? Dalej chodzi mi o białko z jajka. Znajomy mi właśnie wspominał żebym na 1 drinka dodał 1 białko z jajka, zmienia to konsystencję itd., czy to prawda i warto zastosować ? No i podobno mieszanie tylko w shakerze bez niego nie da się uzyskać dobrego efektu. Dzięki za pomoc. ; )
Co prawda już po Sylwestrze, ale może komuś się przyda. Sok najlepiej świezy, ale w barach często podają z takim sztucznym, z butelki. Z białkiem jajka nie próbowałam, ale wiem, że w wielu przepisach ten składnik występuje :)
z mieszaniem w shakerze… jeśli masz białko albo świeży sok – to na pewno koniecznie trzeba w shakerze mieszać.