Drinki z Malibu to takie drinki, które dobrze pije się o każdej porze roku. Latem świetnie orzeźwiają, a zimą przywołują piękne wspomnienia z ciepłych, letnich dni. A Pina Colada to drink z Malibu, który możemy przygotować na wiele sposobów.
Na początek małe wyjaśnienie: Pina Colada nie musi być przygotowywana z Malibu. Tak naprawdę bazowy przepis na tego drinka zakłada użycie rumu, a nie Malibu, a do tego mleczka kokosowego.
Ale u nas jak zwykle znajdziesz eksperymenty i nasze własne pomysły na wykorzystanie bazowych przepisów. Stąd nasza ulubiona wersja Pina Colady, czyli ta zbliżona smakiem do tradycyjnej, ale jednak uproszczona i na bazie Malibu. Na końcu tego wpisu znajdziesz dodatkowe wskazówki co do składników.

Drinki z Malibu – Pina Colada (przepis podstawowy)
Składniki:
- 50 ml Malibu
- 80 ml mleczka kokosowego z puszki
- pół puszki plastrów ananasa wraz z sokiem
- kostki lodu
- opcjonalnie: można dodać 25-50 ml rumu, żeby wzmocnić drink
Przygotowanie:
Składniki miksujemy w blenderze, przelewamy do szklanki, podajemy ze słomką.
Wskazówka: zamiast ananasa możemy wykorzystać dobrej jakości sok ananasowy (ok. 100 ml). Wówczas nie będziemy potrzebować blendera, wystarczy składniki wstrząsnąć w shakerze z kostkami lodu, a następnie przelać do szklanki (wraz z lodem), udekorować i podawać.

Przepis na ten drink już kiedyś pojawił się na naszym blogu, ale dla porządku nie mogło go zabraknąć w zestawieniu przepisów na drinki z Malibu. Jest on nieco mocniejszy niż ta „zwyczajna” wersja Pina Colady, ale jest równie pyszny!
Orange Pina Colada – przepis na drink
Składniki:
- 1,5 pomarańczy
- pół szklanki miąższu z ananasa
- 100 ml likieru kokosowego
- 40 ml rumu
- 100 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Pomarańczę obieram ze skórki, także z tych białych części, wybieram sam miąższ i wrzucam do blendera. Dodaję ananasa, pozostałe składniki do blendera i mieszam do rozdrobnienia owoców. Podaję w wysokim szkle, udekorowane np. plasterkiem ananasa lub pomarańczy.
Wskazówka: świeżego ananasa możemy oczywiście zastąpić ananasem z puszki lub nawet wykorzystać sok ananasowy (proponuję ok. 100 ml). Wypróbuj, która wersja najbardziej będzie Ci smakować!

Niebieska wersja Pina Colady tak nam zasmakowała, że przepis na nią trafił do książki „Proste drinki” (to nasza pierwsza książka z przepisami na drinki w formie wachlarza kart!).
Tu nieco zmodyfikowana wersja (żeby nie było nudy!), bo ponownie zamiast połowy porcji rumu wykorzystujemy Malibu. Drink jest nieco delikatniejszy, ma mniejszą zawartość alkoholu, ale jest równie pyszny!
Blue Pina Colada – przepis na drink
Składniki:
- 50 ml białego rumu
- 50 ml Malibu
- 20 ml likieru blue curacao
- 70 ml mleczka skondensowanego
- 200 ml soku ananasowego
- lód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewam do shakera i dodaję kilka kostek lodu. Długo i energicznie mieszam, żeby mleczko się spieniło, a składniki połączyły. Przecedzam całą zawartość shakera, razem z lodem do szklanki. Dekoruję ananasem.
Wskazówka: Jeśli nie masz likieru blue curacao, możesz wykorzystać bezalkoholowy syrop blue curacao. Polecam jednak dać go tu nieco mniej, bo jest słodszy niż syrop. Ja bym dała ok. 10 ml syropu zamiast 20 ml likieru blue curacao, ale zachęcam do spróbowania i zapisania własnych proporcji, które najlepiej będą Ci smakować.

A gdyby tak zamiast soku z pomarańczy lub świeżych pomarańczy dać pomarańcze czerwone? Zimą można je łatwo dostać w Polsce – to kolejny dowód na to, że Pina Colada to świetny drink do picia także zimą :) Polecamy spróbować tej wariacji, cieszy nie tylko oko.
Bloody Pina Colada – przepis na drink
Składniki:
- 100 ml Malibu
- 40 ml rumu
- 100 ml soku pomarańczowego
- plaster ananasa o grubości ok 1-2 cm
- połowa czerwonej pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do wysokiej szklanki.
Wskazówka: Sok pomarańczowy najlepszy będzie oczywiście świeżo wyciśnięty, ale że nie zawsze mamy aż tyle czasu i chęci, żeby wyciskać pomarańcze, nic się nie stanie, jeśli użyjemy gotowego soku z kartonu. Ewentualnie można też użyć świeżych pomarańczy i dodać je do blendera razem z tą czerwoną lub w ogóle dać tylko czerwone pomarańcze (np. 3 sztuki), a pominąć sok.
Jak zwykle zachęcamy do eksperymentów i znalezienia własnej, ulubionej kompozycji smaków :)
Pina Colada drink – eksperymenty i modyfikacje
Poniżej znajdziesz pomysły na to, co możesz podmienić i jak uzyskać ciekawy efekt smakowy bez tracenia charakteru pina colady:
-
Rum – zamiast klasycznego białego rumu możesz użyć likieru kokosowego (np. Malibu), co wzmocni kokosowy smak, albo ciemnego rumu, który doda nuty waniliowe i karmelowe. Możesz też sięgnąć po rum smakowy – ananasowy, mango, bananowy.
-
Mleczko kokosowe – możesz zastąpić je napojem kokosowym (lżejszym, ale mniej kremowym), śmietanką kokosową (dla bardziej deserowej wersji) albo mlekiem kokosowym z puszki, rozcieńczonym niewielką ilością wody.
-
Sok ananasowy – świetnie sprawdzi się tu świeżo wyciśnięty sok, ale jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać odrobinę soku z limonki, mango lub nawet grejpfrutowego – dla przełamania słodyczy.
-
Lód – do klasycznej pina colady dodaje się lód kruszony, ale możesz też zblendować wszystkie składniki z lodem w kostkach, tworząc coś na kształt koktajlu mrożonego.
-
Dodatki i dekoracje – plasterek ananasa, wisienka koktajlowa, wiórki kokosowe, listki mięty, a nawet odrobina cynamonu na wierzchu – wszystkie te dodatki nadadzą drinkowi charakteru.
-
Wersja bezalkoholowa – wystarczy pominąć rum i zwiększyć ilość mleczka kokosowego oraz soku ananasowego. Możesz też dodać kilka kropli ekstraktu z wanilii, by nadać głębi smaku.
Eksperymentowanie z Pina coladą to świetna okazja, by dopasować ją do własnego gustu – mniej słodką, bardziej owocową, bardziej kremową albo z dodatkiem przypraw. Warto testować różne wersje i znaleźć swoją ulubioną.