Poncz listopadowy

utworzone przez | lis 23, 2011 | Kawa, czekolada, herbata, grzańce, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

➜ Zobacz też: Drinki z wiśniówki

Nie ma lepszej pory na wypróbowanie tego przepisu niż końcówka listopada, kiedy dni są coraz zimniejsze i przyda się każdy sposób na rozgrzanie i poprawę nastroju.

Przepis na poncz listopadowy znalazłam w książce „Kruszony i poncze” (oprac. F. Bradl), ale w oryginale na 6 szklanek trzeba było dodać aż szklankę cukru. Chyba nie wypiłabym takiego ulepka :) Mój zmodyfikowany poncz listopadowy nie jest bardzo słodki, ale za to idealnie komponuje się w nim smak pomarańczy, wiśni i herbata. Smaki mieszają się tak dobrze, że z początku trudno rozpoznać, co właściwie w sobie zawiera ten napój. Ale rozgrzewa wspaniale – i o to chodzi! No i jest ciekawą, owocową alternatywą dla Zimowej herbaty z przyprawami.

Poncz listopadowy – przepis

Składniki (na 2 szklanki)

  • sok z połówki pomarańczy
  • 3 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 kieliszki (czyli ok. 50 ml) wiśniówki

Przygotowanie:

Herbatę parzę w czajniczku półlitrowym, ale można też po prostu w dwóch szklankach. Zaparzoną przelewam do rondelka, dodaję sok z pomarańczy, cukier, wiśniówkę i podgrzewam jeszcze chwilę (nie gotuję). Podaje gorące :)

4 komentarze

  1. Kovalsky

    Na cytrynie tez wychodzi cudowne

    Odpowiedz
  2. Grzesiek

    w składnikach pomarańcza, w opisie cytryna. Co w końcu?

    Odpowiedz
    • Agnieszka

      Słuszna uwaga – pomarańcza, już poprawiam.

      Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Grzaniec na 10 sposobów | 2DRINK.PL - […] Poncz listopadowy […]
  2. poncz korzenny | - [...] A dziś po wyjątkowo udanej zabawie sylwestrowej snułam się cały Boży dzień w pidżamie popijając poncz, przed którym klękajcie…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 6 =