Pyszne grzane wino – tym razem w wersji białej. W sam raz na październikowe wieczory.

Grzane wino najczęściej robimy z wina czerwonego, ale grzane białe wino jest równie dobre. Moim zdaniem nawet lepsze – ale to kwestia gustu, ja w ogóle wolę białe wino niż czerwone. Z przyprawami korzennymi, z cukrem, jest nie tylko rozgrzewające, ale i pysznie smakuje. Do wykonania grzanego białego wina użyłam wina stołowego, przywiezionego z Chorwacji, ale polecam półwytrawne albo też półsłodkie – będzie się nadawać do grzańca.

Po inspiracje na inne napoje na ciepło zapraszam do działu Zimowe rozgrzewanie. Zima co prawda jeszcze przed nami, ale już teraz dni są coraz chłodniejsze i coraz mniej przyjemne.

Grzane białe wino – przepis

Składniki (na 2 szklanki):

  • 2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 plaster pomarańczy
  • garść rodzynek
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • plasterek świeżego imbiru

Przygotowanie:

Wino wlewam do garnuszka, dodaję przyprawy i podgrzewam przez kilka minut, nie gotuję. Ciepłe rozlewam do szklanek – najlepiej przez sitko, żeby odcedzić rodzynki i pomarańczę.