Grzane wino najczęściej robimy z wina czerwonego, ale grzane białe wino jest równie dobre. Moim zdaniem nawet lepsze – ale to kwestia gustu, ja w ogóle wolę białe wino niż czerwone. Z przyprawami korzennymi, z cukrem, jest nie tylko rozgrzewające, ale i pysznie smakuje. Do wykonania grzanego białego wina użyłam wina stołowego, przywiezionego z Chorwacji, ale polecam półwytrawne albo też półsłodkie – będzie się nadawać do grzańca.
Po inspiracje na inne napoje na ciepło zapraszam do działu Zimowe rozgrzewanie. Zima co prawda jeszcze przed nami, ale już teraz dni są coraz chłodniejsze i coraz mniej przyjemne.
Grzane białe wino – przepis
Składniki (na 2 szklanki):
- 2 szklanki białego wina
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 plaster pomarańczy
- garść rodzynek
- laska cynamonu
- 4 goździki
- plasterek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Wino wlewam do garnuszka, dodaję przyprawy i podgrzewam przez kilka minut, nie gotuję. Ciepłe rozlewam do szklanek – najlepiej przez sitko, żeby odcedzić rodzynki i pomarańczę.